Kurzarbeit, prelungit până la finalul anului. Ce propuneri face Ministerul Muncii

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind prelungirea aplicării ulterior datei de 8 iunie 2022, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2022 a măsurilor prevăzute la art 1 și art. 3 din OUG132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

26 mai 2022, 11:37
Kurzarbeit, prelungit până la finalul anului. Ce propuneri face Ministerul Muncii

Kurzarbeit, sprijinul financiar prin care angajatorii pot reduce timpul de lucru al salariaților, ca urmare a scăderii activității, ar putea fi prelungit până la finalul acestui an, potrivit unui proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

„Adoptarea măsurii de prelungire și ulterior perioadei de 8 iunie 2022, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2022 a măsurilor prevăzute la art. 1 și art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020, cu modificările şi completările ulterioare, va avea un impact pozitiv asupra economiei naţionale şi asupra pieţei muncii, sprijinând atât angajatorii, cât şi angajaţii, precum și celelalte categorii de beneficiari, afectaţi în ultimii ani de multiple şocuri. Astfel, după criza provocată de pandemia de COVID-19, care a reprezentant un şoc major pentru economia europeană şi mondială şi de pe urma căreia încă încearcă să îşi revină, concomitent cu conflictul armat din proximitatea ţării noastre care provoacă inclusiv întreruperi în lanțul de aprovizionare, existența stocurilor sau întreruperea proceselor de producție, economia se confruntă şi cu probleme generate de creșterea inflației la nivel internațional, cu majorări semnificative ale prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale, care se suprapun peste dificultățile deja existente”, se arată în nota de fundamentare ataşată de Ministerul Muncii.

Citeşte şi: Ce înseamnă kurzarbeit şi cum se vor împărţi costurile salariale între angajator şi stat

Reprezentanţii ministrului Muncii susţin că în urma prelungirii măsurii de susținere din bugetul asigurărilor
pentru șomaj, respectiv din bugetul de stat a indemnizației aferentă timpului de muncă redus, reglementată de OUG 132/2020 „se va asigura sustenabilitatea entităților economice care se confruntă cu dificultăți generate de creșterea inflației și scăderea producției și vânzării de bunuri și servicii, contribuind totodată la menținerea locurilor de muncă și prevenirea creșterii șomajului”.

Citeşte şi: Măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri 2022. Lista completă cu ajutoarele agreate de coaliţie

Ministerul Muncii mai arată că prelungirea perioadei de acordare a indemnizaţiei de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, salariaţilor afectaţi de reducerea timpului de muncă cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă va determina un impact pozitiv asupra pieței muncii, prin menținerea locurilor de muncă pentru salariații din domeniile de activitate afectate de contextul economic, prevenirea creșterii șomajului şi asigurarea veniturilor angajaților pe perioada întreruperii temporare a activității angajatorului.

„Prelungirea perioadei de acordare a indemnizației de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale pentru profesioniştii prevăzuţi la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, persoanele fizice care obţinvenituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare și persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare, va conduce
la diminuarea riscului de excluziune socială a celor care sunt activi economic, dar care în condițiile actuale pot fi în situația de a înceta activitatea economică pe care o desfășoară”, se mai arată în nota de fundamentare.

Kurzarbeit a fost introdus în România prin OUG 132/2020 ca urmare a pandemiei de coronavirus. Angajatorii aflați în situații excepționale pot reduce durata de muncă cu până la 80%, iar Guvernul subvenționează 75% din diferența dintre salariul normal și cel pentru program de muncă redus. Statul nu va acoperi tot salariul angajatului, ci până la valoarea salariului mediu brut pe economie.

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru. De asemenea, pe perioada de aplicare a programului kurzarbeit este interzisă angajarea de personal pentru prestarea unor activități identice ori similare cu cele prestate de către salariații al căror timp de muncă a fost redus.