Ce înseamnă kurzarbeit şi cum se vor împărţi costurile salariale între angajator şi stat

Kurzarbeit înseamnă muncă de scurtă scurată şi reprezintă o soluţie aplicată în Germania. Este vorba despre un parteneriat între angajatori şi stat, în aşa fel încât să fie evitate concedierile în cazul reducerii activităţii în situaţii de criză, precum este cea generată de pandemia de coronavirus. Această formă de ajutor este pregătită de Guvern pentru viitorul apropiat, după cum a anunţat Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.
Romania TV
26 iun. 2020, 17:40
Ce înseamnă kurzarbeit şi cum se vor împărţi costurile salariale între angajator şi stat

Măsura va fi aplicată în situaţiile în care angajatorii îşi reduc temporar activitatea. Acest lucru implică o reducere a programului de lucru şi, implicit, o reducere a salariilor pe termen limitat. Astfel, costurile salariale se vor împărţi între angajator şi stat, însă numai temporar, notează Avocatnet.

Prin mecanismul gândit de Ministerul Muncii, angajatorul va suporta cel puțin 50% din salariile întregi ale lucrătorilor, în timp ce statul va suporta 75% din diferența dintre salariile întregi și salariile reduse.

„Acest mecanism, prezentat într-o primă formă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, presupune că plata salariului brut se va împărți între angajator, care va acoperi cel puțin 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, și stat, care va acoperi 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului”, se arată într-un comunicat al Ministerul Muncii.

Cum va funcţiona Kurzarbeit 

În cazul unui salariat plătit cu 3.000 de lei brut, angajatorul va suporta minimum 1.500 de lei, în timp ce statul va suporta 1.125 de lei, aşa cum prevede mecanismul pregătit de Guvern. Fiind vorba doar de o primă variantă propusă pentru măsură, este posibil ca această să sufere modificări majore până se ajunge la oficializarea ei prin lege sau ordonanță, notează Avocatnet.

Autorităţile spun că vor fi păstrate mai multe locuri de muncă prin implementarea kurzarbeit în România, după modelul creat de germani și aplicat cu succes în timpul crizei financiare din perioada 2008-2009. Astfel, ar fi evitate concedierile, iar salariaţii care lucrează cu program redus ar păstra un nivel decent al veniturilor.

„Printr-o astfel de măsură, Guvernul urmărește păstrarea locurilor de muncă, menținerea angajaților fideli obiectivelor companiilor și a unor persoane în a căror pregătire companiile au investit anterior crizei, crearea unui cadru adaptat care să permită flexibilizarea timpului de lucru prin asigurarea unor venituri sustenabile pentru angajați, modernizarea cadrului legal în sensul în care acesta să se adapteze nevoilor angajaților și ale angajatorilor, în situații excepționale, precum și diminuarea riscurilor epidemiologice prin reducerea programului de lucru”, precizează reprezentanţii Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a apreciat că măsura ar trebui să aibă un mecanism simplu şi este de așteptat ca Guvernul să implementeze kurzarbeit în următoarele săptămâni.

Potrivit sursei citate, introducerea kurzarbeit în România trebuie făcută ori prin lege, ori prin ordonanță. Un proiect în acest sens ar trebui adoptat de autorități și publicat în Monitorul Oficial pentru a fi adoptat.

Traian Băsescu, veste ŞOC despre mărirea pensiilor. „Nu pot da pensiile mărite cu 40 la sută. Trebuie să termine cu minciuna”

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
De unde provin, de fapt, ouăle pe care le cumperi de la Lidl. Ce semnificație au codurile de pe ambalaj și de ce e obligatoriu să te uiți mereu pe etichetă
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playtech.ro
Românii care stau la curte, sfătuiţi de specialişti să pună CD-urile vechi în grădină. La ce ajută, de fapt
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Exploziv! Documente secrete îi îngroapă pe Iohannis, Ciolacu și Ciucă. Cutremur politic și economic
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă