La 18 ani pare un copil de ŞCOALĂ PRIMARĂ din cauza unei boli grave, dar este OBLIGAT să muncească

Un tânăr de 18 ani din Maramureş este obligat să muncească, deşi suferă de o boală incurabilă gravă. Când a împlinit 18 ani, autorităţile i-au redus gradul de handicap. Tratamentul lui Petrişor costă 10.000 de lei pe lună şi până la 18 ani a fost gratuit. Medicul său spune că boala de care suferă tânărul îl împiedică să muncească.

RomaniaTV.net
24 iul. 2013, 10:13
La 18 ani pare un copil de ŞCOALĂ PRIMARĂ din cauza unei boli grave, dar este OBLIGAT să muncească

Un tânăr din Maramureş care suferă de insuficienţă hipofizară, o boală rară care îi opreşte creşterea, ar putea fi omorât din cauza deciziilor autorităţilor. În prezent, băiatul are 18 ani, dar arată de 8. Viaţa a fost necruţătoare cu el, iar autorităţile sunt la fel, după ce i-au scăzut gradul de handicap şi l-au trimis la muncă, potrivit România TV.

Citeşte şi Se întâmplă în România. Tânăr cu handicap grav, umilit de stat

La 5 ani, Petrişor Ieudean a fost diagnosticat cu insuficienţă hipofizară. Băiatul nu poate face nimic din ceea ce pentru un alt tânăr de vârsta lui pare floare la ureche. A fost încadrat la handicap de gradul unu, cu însoţitor. Ceva mai târziu, copilul a mai primit o lovitură: l-au părăsit părinţii. De atunci locuieşte cu mătuşa sa, care i-a fost şi asistentă maternală. Acum, Petrişor cântăreşte 36 de kilograme şi are 1,37 de metri înălţime.

Odată ce a ajuns la majorat, după evaluare, Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din Baia Mare i-a scăzut brusc gradul de handicap. Au vrut să ceară lămuriri la Bucureşti, dar aici li s-a spus să mai aştepte. Petrişor are însă nevoie de tratament urgent. Până la 18 ani era gratuit, acum însă trebuie să plătească 10.000 de lei pe lună.

Citeşte şi Rata persoanelor cu handicap raportată la populaţia României era, la finele lui martie, de 3,67%

Nu am cum să ma duc la lucru şi dacă aş putea la ceva birou unde e mai usor pentru mine, dar nu nu am cum. Dacă domnii de la Bucureşti consideră că pot merge la lucru, atunci să îmi dea de lucru„, a declarat tânărul.

Mătuşa este acum şomeră, iar Petrişor nu poate munci. Medicul său este şocat de decizia autorităţilor. Doctorul spune că orice efort l-ar putea băga pe băiat în comă. Boala sa nu are leac, iar Petrişor este dependent de tratament.