La câte grade ar trebui să setați termostatul. Recomandările specialiștilor în sănătate privind temperatura optimă din casă

Avem nevoie să ne încălzim casa la temperatura potrivită pentru noi ca să ne simțim confortabil în propria locuiță pe timpul iernii.

04 oct. 2022, 14:18
La câte grade ar trebui să setați termostatul. Recomandările specialiștilor în sănătate privind temperatura optimă din casă

Toată lumea privește cu groază către iarna care urmează să vină, mai ales că autoritățile recomandă să menținem temperatura în casă la un nivel cât se poate de scăzut.

Dar care ar fi temperatura optimă pe care ar trebui să o avem în casă, potrivit specialiștilor din sănătate? A decide ce temperatură e sănătoasă pentru toată familia poate fi destul de dificil, însă există, totuși, câteva reguli-cheie care v-ar putea ajuta.

Desigur, atunci când setați temperatura camerei ar trebui să țineți cont atât de preferințele personale, cât și de zona în care locuiți sau de anotimp. Cei mai mulți oameni sunt de părere că un interval sănătos ar fi între 20 și 24 de grade Celsius.

Standardele Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că temperatura sănătoasă a camere poate varia în funcție de persoanele care locuiesc sau lucrează în clădire. Un adult îmbrăcat corespunzător, care este considerat normal și sănătos, ar trebui să se simtă confortabil într-o cameră unde temperature este de aproximativ 18 grade Celsius. Dacă sunteți predispus la probleme respiratorii sau alergii, nu trebuie să setați niciodată termostatul sub 16 grade C.

OMS a mai spus că persoanele cu handicap, persoanele în vârstă sau foarte tinere ar trebui să trăiască cu temperaturi nu mai mici de 20 de grade C.

Cum setați temperatura în funcție de momentul zilei

Pentru unii oameni, dormitul la 20°C este neplăcut din cauză că este prea cald. În schimb, pentru alte persoane dormitul la temperatura de 20 de grade C este prea mică.

Dacă aveți o locuință bine izolată căldura se pierde mai lent, iar perioada de reîncălzire va fi mult mai rapidă. Pe de altă parte, o casă slab izolată, care are și geamuri vechi, poate pierde din energia termică.

Citește și Locul în care trebuie să ţii termostatul centralei termice. Trucul care îţi scade considerabil factura la gaze în fiecare lună de iarnă VIDEO

Citește și Care sunt tipurile de termostate de pe piaţă şi ce se recomanda în cazul locuinţelor inteligente