La ce etaj ești cel mai protejat în caz de cutremur. Mitul combătut de profesorul universitar Radu Sorin Văcăreanu: „Există mai multe tipuri de colaps”

Există diferite mituri legate de etajul la care este bine să stai în caz de cutremur. Profesorul universitar Radu Sorin Văcăreanu spune cum stau, de fapt, lucrurile.

12 sept. 2023, 09:40
La ce etaj ești cel mai protejat în caz de cutremur. Mitul combătut de profesorul universitar Radu Sorin Văcăreanu: „Există mai multe tipuri de colaps”
La ce etaj e bine să stai în caz de cutremur

La ce etaj e bine să stai în caz de cutremur. Unii sunt de părere că cel mai în siguranță ești la etajul 10, în timp ce alte persoane cred că este mai bine să stai la etaje mai joase.

Citește și: Momentul în care o nuntă a fost întreruptă de cutremurul din Maroc. Nuntașii au părăsit imediat localul. Bilanțul tragediei a ajuns la aproape 2.700 de morți

Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu spune că nu contează la ce etaj stai în caz de cutremur, dacă avem colaps total sau parțial.

„Ca să fac o glumă tâmpită, dacă stai la ultimul etaj, mori ultimul pentru că vii de sus. Există diferite tipuri de colaps. Există colaps total, există colaps parțial, există colaps de tip „pancakes”, când totul cade una peste alta sau se duce pe o parte. Când avem un colaps total sau parțial, chiar nu mai contează la ce etaj stai. În mod natural, structura de rezistență poate să devină mai zveltă când mergi către etajele superioare pentru faptul că ai mai puțin „în cârcă” decât ce este jos”, a explicat acesta, invitat în podcastul cu Cristi Priză și Șerban Trâmbițașu.

Citește și: Mărturia șocantă a unei românce din Maroc. Cutremurul a ucis cel puțin 600 de persoane

 Cutremur în Maroc: Speranțele se diminuează în căutarea supraviețuitorilor

Salvamontiștii din Maroc caută cu disperare supraviețuitorii cutremurului puternic de vineri. Până acum, se știe că 2.861 de persoane au murit în urma seismului. Guvernul marocan a acceptat, până în prezent, ajutor doar din partea Spaniei, Marii Britanii, Qatar și Emiratele Arabe Unite.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,8 a lovit Munții Atlasului Înalt la sud de Marrakesh și a distrus numeroase sate rurale și izolate.