Să-ți întreții mașina în stare perfectă de funcționare este esențial pentru a-i prelungi durata de viață, dar și pentru a șofa în siguranță. Revizia face parte din procesul de întreținere și trebuie să fie efectuată în mod regulat, pentru o funcționare corespunzătoare a mașinii. Află mai jos în ce constă revizia mașinii și la ce riscuri ești expus dacă nu o faci la timp.
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2023/01/revizie.jpg)
În ce constă revizia mașinii
Revizia înseamnă examinarea diferitelor componente ale mașinii, iar printre acestea se numără:
-
Verificarea curelei de distribuție și schimbarea ei, dacă acest lucru este necesar
-
Verificarea bujiilor și înlocuirea lor, dacă este necesar
-
Verificarea discurilor și placute de frana și înlocuirea lor
-
Verificarea nivelurilor lichidelor mașinii, de răcire sau servodirecție, ulei de motor etc., și înlocuirea sau completarea lor
-
Verificarea amortizoarelor
-
Verificarea rulmenților
-
Verificarea elementelor de iluminat
-
Verificarea stării bateriei și, dacă este cazul, înlocuirea acesteia
-
Înlocuirea filtrelor, de ulei, de combustibil, de aer etc.
-
Reumplerea cu agent frigorific, pentru sistemul de aer condiționat
Când este recomandat să faci revizia mașinii
Revizia mașinii trebuie să fie efectuată în mod regulat. În general, în funcție de recomandările producătorului, revizia poate să fie efectuată la circa 15.000 de kilometri, pentru automobilele pe benzină, și între 20.000 și 30.000 de kilometri, pentru motoarele diesel. Indicațiile privind revizia pot fi găsite, de altfel, în carnetul de întreținere al automobilului. În stabilirea perioadelor la care trebuie să fie efectuată o revizie trebuie să se ia în considerare și vechimea automobilului. Este indicat, însă, să nu se depășească o perioadă de doi ani între două revizii. Pentru automobilele mai vechi de zece ani este indicat ca revizia să fie efectuată anual.
De asemenea, este recomandat ca mașina să fie în stare perfectă de funcționare înainte de inspecția tehnică periodică (ITP). Potrivit legislației în vigoare, pentru a putea să circuli pe drumurile publice, trebuie să faci regulat inspecția tehnică periodică a mașinii, în caz contrar, riști să fii sancționat. Este vorba despre o aprobare din partea unui centru autorizat de Registrul Auto Român (RAR). Inspecția tehnică periodică oferă garanția că mașinile care circulă pe drumurile publice din România corespund din punct de vedere tehnic legislației în vigoare. ITP se efectuează la intervale regulate, în funcție de vechimea automobilului. Astfel, pentru cele noi, prima ITP se efectuează la trei ani, în timp ce, pentru vehiculele cu vechime între trei și zece ani, inspecția este obligatorie la doi ani. Pentru vehiculele cu o vechime mai mare de 12 ani, ITP trebuie să fie efectuată anual.
Revizia mașinii poate să mai fie necesară dacă plănuiești o vacanță ce implică o călătorie foarte lungă, mai ales dacă pleci în străinătate.
La ce riscuri te expui dacă nu faci regulat revizia mașinii
O revizie efectuată regulat, conform recomandărilor producătorului, poate să te ajute să eviți să te expui la numeroase riscuri.
Cel mai important risc în acest sens este cel de accidente. Întreținerea corespunzătoare a mașinii îți permite să fii în siguranță la volan și, de asemenea, să nu pui în pericol viața celorlalți participanți la trafic.
În cazul unei mașini noi, revizia este recomandată pentru a putea beneficia de garanția oferită de producător. Dacă se dovedește că aceasta nu a fost întreținută corespunzător, este posibil să nu poți beneficia de garanție.
În cazul unui accident, dacă se demonstrează că mașina nu a fost întreținută corespunzător, este posibil ca firma de asigurări să refuze să-ți acorde despăgubiri totale.
Nu în ultimul rând, în cazul în care dorești să-ți vinzi mașina, o întreținere corespunzătoare este garanția obținerii unui preț cât mai bun.
În concluzie, revizia auto efectuată regulat te scutește de multe neplăceri. Alege un service autorizat și nu ezita să faci o comparație a costurilor, pentru a te asigura că raportul calitate-preț este unul bun.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20