La ce să fii atent atunci când cumperi o maşină. Sfaturile lui Titi Aur

Mulţi români sunt interesaţi mai mult de cum arată o maşină la exterior, să nu aibă zgârieturi, sau aibă un sistem audio bun, şi mai puţin de siguranţa oferită de autoturismul pe care urmează să-l achiziţioneze.

20 feb. 2022, 08:40
La ce să fii atent atunci când cumperi o maşină. Sfaturile lui Titi Aur

Titi Aur, pilot de raliu şi expert în conducere defensivă, a explicat la ce trebuie să fie atenţi românii care vor să-şi cumpere o maşină.

„În primul rând eu spun aşa: un om responsabil nu îşi cumpără o maşină cu multe casetofoane şi eleroane, ci îşi cumpără o maşină cu multe airbag-uri. Asta o spun generic. Ce înseamnă asta? Înseamnă că atunci când îmi cumpăr o maşină mă pot uita ca maşina să fie cât mai şmecheră, cât mai deosebită, cât mai cu eleroane, cât mai de fiţe, sau pot să mă uit la o maşină cât mai sigură, care are mai multe stele NCAP atunci când a fost verificată, care are mult airbag-uri, care are multe sisteme de siguranţă şi active şi pasive.

O maşină are cele două feluri de sisteme: sistemele active sunt cele care lucrează împreună cu şoferul ca să rămâi pe drum – ABS, ESP, controlul tracţiunii, suspensii active –  care te ajută să rămâi pe drum şi sisteme pasive care intră şi reacţionează atunci când ai un accident: de la cât de bună este caroseria în sensul să absoarbă cât mai multă energie în cazul unui impact, scaune, centuri, airbag-uri, tot felul de sisteme pasive”, a explicat pilotul Titi Aur, pentru DC Business.

Citeşte şi: Se schimbă regulile. Iată ce trebuie să faci de acum dacă vrei să-ți vinzi mașina

Maşină pe măsura posibilităţilor financiare

Al doilea sfat al pilotului este legat de partea financiară. Mai exact, preţul maşinii să nu fie mai mare decât îţi poţi permite. Altfel există riscul de a nu putea întreţine acea maşină.

„A doua recomandare este să-ţi iei maşina pe care poţi să o duci. Pentru că tendinţa este să-ţi iei o maşină mai puternică, mai şmecheră, mai arătoasă, mai fiţoasă, peste condiţia şi puterea ta financiară. Iar asta înseamnă că acea maşină va fi neîngrijită, neîntreţinută, vei gâfâi în permanenţă ca să plăteşte ratele şi pe urmă să o întreţii, iar apoi vei face compromisuri. În sensul că: nu-i mai pui anvelopele recomandate de producători că-s prea scumpe; nu o mai repari la atelierul de specialitate pentru că e prea scump, nu îi mai schimbi anumite piese, nu o mai întreţin pentru că nu pot, maşina este prea scumpă. O maşină cu cât e mai scumpă la cumpărare, cu atât e mai scumpă la întreţinere”, a  explicat pilotul Titi Aur, la DC Business.

Citeşte şi: Trucurile pe care ar trebui să le știe orice șofer. Așa vă veți menține mașina în stare perfectă