La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi mărţişoare. Sfaturile ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a transmis câteva sfaturi privind cumpărarea de mărţişoare. Potrivit ANPC, contează foarte mult de unde se aleg mărţişoarele și ambalajul, mai ales dacă se achiziţionează produse fine din aur sau argint.

25 feb. 2020, 17:04
La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi mărţişoare. Sfaturile ANPC

„În această perioadă, mărţişoarele se vând peste tot, de la tarabe până la supermarket-uri, magazine de bijuterii şi târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare zilelor de 1 şi 8 martie. Contează foarte mult de unde alegem mărţişoarele. Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. De exemplu, un mărţişor din argint vândut la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint!”, se arată într-un comunicat al ANPC.

Indiferent de ce mărţişor veţi alege, acesta trebuie să aibă un ambalaj, respectiv un plic, o cutiuţă, un săculeţ.”Nu cumpăraţi mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat.(…)Verificaţi ca şnurul să nu se desprindă, să nu se deşire şi să fie de calitate. Pentru consumatori, informarea poartă un rol esenţial înainte de cumpărarea propriu-zisă”, sunt sfaturile specialiștilor ANPC.

Directorul ANPC, Paul Anghel avertizează cumpărătorii de mărțișoare din metal prețios să fie atenți la garanția produselor.

Vânzătorii de mărțișoare trebuie să aibă autorizație ANPC

„De exemplu, unul din lucrurile de care trebuie să se ţină seama, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizaţia eliberată de către ANPC operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu metale preţioase, a cărei copie trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului. Sfătuiesc consumatorii să evite cumpararea mărţişoarelor din metale preţioase şi/sau pietre preţioase de la vânzătorii ambulanţi”,a scris pe pagina de Facebook, Paul Anghel, directorul general al ANPC.

Consumatorii trebuie să se să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanţi sau care se află în spaţii neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse. Direcţia Metale Preţioase din cadrul ANPC, dispune de laboratoare de analiză si personal specializat pentru analizarea şi expertizarea obiectelor din metale preţioase şi pietre pretioase.

Sfaturi pentru mărțișoarele bijuterie

La achiziţionarea mărţişoarelor/bijuteriilor din metal preţios consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele:

– să solicite informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare;

– să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conţină obligatoriu:

▪ detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc);

▪ datele de identificare ale operatorului economic de unde se achizitionează produsul.

– să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziţionarea produsului;

– să ceară informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service ce pot să apară;

– să verifice politica, respectivului operator economic, de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare.

Citeşte şi Fostul preşedinte al ANPC, Horia Constantinescu, va candida la primăria Constanţei