La ce trebuie să te uiţi când îţi alegi un smartphone

Smartphone-ul a devenit mai mult decât un accesoriu "must have", face parte din viaţa noastră de zi cu zi. Numărul mare de modele existente pe piaţă ne-ar putea îngreuna alegerea telefonului care ni se potriveşte.
Laurenţiu Matache
27 feb. 2012, 12:14
La ce trebuie să te uiţi când îţi alegi un smartphone

“În momentul achiziţionării unui smartphone, trebuie luate în considerare două elemente principale: sistemul de operare şi specificaţiile tehnice”, a declarat, pentru RTV.NET, Gabriel Pereș, sales manager Flanco.

iOS, Android, Windows Phone 7 sau BlackBerry sunt cele mai populare sisteme de operare, cu specificaţii foarte diferite.

Care sunt diferenţele dintre sistemele de operare

Pentru cei care îşi doresc o gamă largă de opţiuni de aplicaţii pentru smartphone, pe sistemul iOS, App Store de la Apple beneficiază de sute de mii de aplicaţii. Aproape de acest sistem de operare este şi Android, cu aproximativ 100.000 de aplicaţii. Restul sistemelor de aplicaţii sunt încă în dezvoltare din acest punct de vedere. Spre exemplu, webOS dispune de circa 5.000 de aplicaţii.

Dacă puneţi mare preţ pe posibilitatea de personalizare a sistemului de operare, Android este prima opţiune. Puteţi schimba ROM-ul rapid, mulţumită naturii open source a acestui sistem de operare, ceea ce permite proprietarului telefonului să îşi customizeze utilizarea sistemului după nevoile sale. Mai mult, fiind un sistem deschis, Android atrage mulţi dezvoltatori care lucrează la crearea unor opţiuni interesante pentru utilizatori – spre exemplu, portarea interfeţei HTC pe telefoanele Samsung.

Windows Phone 7 aduce un suflu proaspăt în design-ul interfeţei, iar specialiştii consideră că acesta este mai intuitiv, graţie simplităţii de care dă dovadă. Iar dacă sunteţi fani Nokia, acest sistem este de luat în considerare, întrucât Nokia a anunţat că va colabora exclusiv cu Microsoft pe segmentul sistemelor de operare.

Sistemul BlackBerry a fost, multă vreme, alegerea celor aflaţi  în căutarea unor soluţii de comunicaţii pentru afaceri. Funcţia Blackberry Messenger, care permite comunicarea text aproape gratuită (telefoanele comunică între ele folosind internetul) între proprietarii de telefoane cu acest sistem de operare, este încă neegalată. Blackberry promite  inovaţii, odată cu noua versiune, Blackberry 10.

Cât de important este să ne uităm la specificaţiile tehnice

“Cu cât este mai puternic procesorul (1 Ghz, 1,5 Ghz), cu atât mai multă putere pentru rularea de programe/aplicaţii complexe va deţine telefonul dumneavoastră. Cu toate acestea, un procesor puternic va consuma mai rapid din resursele bateriei”, a declarat sales manager Flanco.

Dacă vom utiliza smartphone-ul pentru rularea de jocuri cu grafică avansată sau filmuleţe pe care dorim să le vizualizăm la o înaltă calitate, trebuie să avem grijă şi ca cipul grafic să fie un model cât mai nou (Tegra 2, A5 Dual Core – iphone 4S, Adreno 205 sau 220), pentru ca dispozitivul să afişeze corect detaliile grafice. Tot privitor la calitatea imaginii – ecranul telefonului poate varia în dimensiuni, dar este recomandat ecranul tactil cu rezistenţă la zgârieturi, spre exemplu Gorilla Glass.

Dacă dorim să stocăm fişiere multimedia, filme, muzică, poze, avem nevoie de o memorie generoasă, pe care o putem extinde printr-un card microSD.

În ceea ce priveşte durata de viaţă a unui telefon, cu cât capacitatea bateriei este mai mare, cu atât ne putem aştepta ca telefonul să aibă mai multe resurse de a rămâne pornit. În schimb, cu o capacitate mai mare a bateriei, ne putem aştepta şi la o greutate mai mare a telefonului. Dacă durata de viaţă a bateriei este foarte importantă sau în general faceţi călătorii lungi fără încărcător, ar trebui să luaţi în calcul o carcasă cu o a doua baterie inclusă de back-up sau un mic acumulator extern. Acestea de obicei dublează capacitatea bateriei.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
Playtech.ro
Ce nu ai voie să lipeşti pe parbrizul maşinii? Scrie clar în Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Moscova sub teroare. Atac de proporții
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică