La ce trucuri recurg angajatorii pentru a-şi păstra angajaţii

Odată cu startul crizei financiare, mulţi angajatori au scăzut salariile. În puţine cazuri salariile au crescut, iar în alte cazuri angajatorii au căutat metode de a-şi stimula angajaţii care fac performanţă.

09 ian. 2012, 12:48

Criza financiară a atins la buzunar mare parte din angajaţii români. Totuşi, angajatorii au găsit diverse metode pentru a-şi stimula angajaţii.

O formă de stimulare şi loializare o reprezintă programele de formare pentru angajaţi (diverse cursuri de perfecţionare, MBA-uri), abonamentele pentru săli de fitness, servicii medicale private, asigurarile medicale şi de viata. Şi, evident, sunt anumite joburi, cum ar fi cele din vânzări, pentru care remuneraţia financiară este cam singura modalitate eficientă de motivare a angajaţilor buni„, a declarat pentru RTV.net Bogdan Florea, director general Trenkwalder, una dintre cele mai mari firme de recrutare din România.

Angajaţii din IT au cele mai mari salarii

Ca medie pe domeniu, este evident că angajaţii din tehnologia informaţiei vor continua să primească cele mai mari salarii. La polul opus, cele mai mici salarii sunt oferite în domeniile hotelier, construcţii şi administraţie publică”, a mai declarat Bogdan Florea.

Potrivit acestuia, după boom-ul economic din anii 2005-2008, când creşterea economică a propulsat puternic două domenii, bancar-financiar şi construcţii, criza economică a însemnat şi o reaşezare a veniturilor în aceste domenii.

Angajaţii din domeniile financiar şi construcţii au înregistrat cele mai mari scăderi ale salariilor medii, comparativ cu perioada de dinainte de 2009, din cauza scăderii activităţii în aceste sectoare economice„, a mai declarant directorul general al Trenkwalder.

Piaţa europeană are un impact direct

Având în vedere că piaţa europeană este vitală pentru exporturile româneşti, cu siguranţă că vom evolua în mare masură în funcţie de modul în care se vor rezolva problemele din această zona. Gradul de incertitudine este destul de ridicat, existând însă şi premizele unei continuări a creşterii economice comparabile cu cea din 2011„, a mai spus Florea.