La Roşia Montană se vor deplasa marţi doar 12 parlamentari din 21 ai Comisiei

Preşedintele Comisiei comune speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov, a anunţat, luni, că doar 12 membri ai Comisiei se vor desplasa, marţi, în zonă, el arătând că ceilalţi fie nu doresc să meargă, fie au fost anterior în vizită.

RomaniaTV.net
23 sept. 2013, 15:15
La Roşia Montană se vor deplasa marţi doar 12 parlamentari din 21 ai Comisiei

„Trebuie să vă spun că 12 parlamentari vor face deplasarea la Roşia Montană. Ceilaţi nu doresc să meargă, iar o parte au fost. Vor merge de la toate grupurile parlamentare, am lista celor 12, aceasta va fi postată pe site în două ore. Sunt şi foarte mulţi liberali. Nu e un grup care a decis în totalitate să nu meargă”, a spus Vâlcov, potrivit Mediafax.

El a precizat că cei 12 parlamentari vor merge până la Alba Iulia cu maşinile proprii, existând şi posibilitatea, pentru cei care doresc, de a folosi un microbuz pus la dispoziţie de Camera Deputaţilor. Vâlcov a spus că de la Alba Iulia de vizit parlamentarilor se va ocupa Prefectura Alba.

Comisia este compusă din 21 de membri, doi dintre aceştia, cei ai PDL, neluând parte deloc la lucrări.

Preşedintele Comisiei a sublinuat că parlamentarii nu vor folosi maşini sau îmbrăcăminte pusă la dispoziţie de RMGC, existând o solictare expresă a sa în acest sens.

Potrivit programului aprobat luni de către Comisie, parlamentarii membri vor pleca spre Alba Iulia marţi după-amiază.

Ei vor ajunge în Roşia Montană miercuri dimineaţă, în jurul orei 9.00, unde se vor întâlni cu primarul localităţii.

Ulterior, parlamentarii se vor deplasa în teren şi vor vizita perimetrul minier Roşia Montană, care va include: staţia pilot de tratare a apelor acide; zona protejată Tău Găuri – amenajare pentru vizitare turistică; zona protejată Cârpeni – amenajare pentru vizitare turistică; cariera Cetate; cariera Cârnic, cariera Orlea; cariera Jig; prezentare iaz de decantare şi amplasamentul uzinei; zona protejată Biserica Greco-Catolică, primăria actuală şi Orlea; Cârnic, Piatra Corbului (zonă protejată), Piatra Despicată-imagine generală asupra sitului; tăurile protejate din centrul istoric; zona protejată Centrul istoric – 317 case incluse în planul de reabilitare; vizită în subteran la complexul de galerii Cătălina-monuleşti; vizită casă restaurată – depozit arheologic şi şantier restaurare casa 392;
vizită la muzeul Mineritului – punct central al viitorului Complex Muzeistic.

Totodată, parlamentarii vor avea şi o serie de întâlniri care cor dura câte o oră fiecare cu Sindicatul Viitorul minerirului şi ONG-urile locale pro-minerit şi locuri de muncă (la Căminul cultural, cu autorităţile locale şi regionale (la primăria veche), cu Alburnus Maior (Căminul cultural) şi cu Fundaţia Pro Munţii Apuseni şi alte asociaţii şi funcaţii din oraşul Câmpeni.

VEZI ŞI Reprezentanţi ai SRI şi SIE, invitaţi la dezbaterea din Comisia Roşia Montană

La revenirea în Bucureşti, membrii Comisiei au programate pentru joi, începând cu ora 18.00, discuţii şi consultări la Parlament cu reprezentanţii ONG-urilor şi ai asociaţiilor cu activitate reprezentativă în domeniu şi cu organizatorii protestelor din Piaţa Universităţii.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei, Darius Vâlcov, a anunţat, luni, că membrii Comisiei au decis să prelungească până pe 15 octombrie audierile.

„Dezbaterea pe lege, amendamentele propriu-zise şi articolele urmează să fie dezbătute începând cu 15 octombrie. Până atunci încercâm să audiem toate persoanele, instituţiile şi ONG-uriele care vor dori să participe le aceste dezbateri”, a spus Vâlcov, el arătând că celelalte termene nu se prelungesc, data de 20 octombrie, fixată pentru prezentarea raportului, fiind menţinută.