La vreme de criză, fructele de mare nu mai sunt la mare căutare. Vezi ce preferă românii

Românii au mâncat mai puţine fructe de mare în acest an, comparativ cu anul trecut, întrucât importurile pe acest segment au scăzut faţă de anul trecut cu aproximativ 10%, la cel puţin 10 sortimente analizate, în prima jumătate de an.

21 nov. 2011, 08:58
La vreme de criză, fructele de mare nu mai sunt la mare căutare. Vezi ce preferă românii

În primele şase luni ale acestui an, potrivit statisticii Institutului Naţional de Statistică, analizând primele 10 sortimente de fructe de mare, reiese că importurile sunt mai mici cu aproximativ 10% raportat la perioada similară din 2010.

De departe, preferatele românilor în materie de fructe de mare sunt scoicile, fie vii, proaspete, refrigerate sau decorticate. În primele şase luni, pe mesele românilor au trecut 558 de tone de scoici, în timp ce cifra importurilor la primele şase luni din 2010 indică o cifră de 674 de tone. Românii preferă scoicile din Italia şi Franţa, importurile din aceste ţări fiind cele mai mari, 158 de tone, respectiv 80 de tone. Preţul scoicilor pe tonă este de aproximativ 4.500 de euro.

Pe locul doi la fructe de mare sunt creveţii, şi nu orice creveţi, ci din cei mai scumpi, cum sunt cei din familia Penaeus. Pe acest segment importurile au crescut până la 185.000 de tone, în timp ce în primele şase luni ale lui 2010 acestea se situau la 163.000 de tone. Tona de creveţi, în funcţie de calitate, variază între 4.300 şi 7.800 de euro.

Consumul de sepii s-a diminuat în prima parte a acestui an, potrivit INS, până la 153 de tone, în timp ce în perioada similară a anului trecut erau importate peste 190 de tone. Cele mai căutate par să fie cele din Italia, întrucât de aici au fost aduse cele mai multe fructe de mare din această categorie.

Printre fructele de mare mai puţin consumate la noi în ţară se regăsesc racii de apă dulce. Din această categorie, în perioada ianuarie-iulie 2011, au fost importate doar 98 de kilograme, în timp în perioada similară a lui 2010 importurile erau de 225 de kilograme de raci de apă dulce. Probabil din cauza preţului mai mare, în jur de 20 de euro kilogramul, preţ de import, în scădere este şi cantitatea de homari norvegieni. Importurile la acest sortiment a ajuns la 1,3 tone în primele şase luni ale acestui an, în timp ce anul trecut, în perioada similară era de 1,64 de tone.

Cumulată, cifra importurilor la creveţi, crabi, raci de apă dulce, homari norvegieni, languste vii, scoici, stridii şi sepii, în primele şase luni se ridică la 957.827 de tone, în timp ce cifra importurilor de anul trecut, din perioada similară, pe aceleaşi sortimente de fructe de mare se ridică la 1.059.263 tone. Pe acest calcul reiese că importurile sunt mai mici în acest an, comparativ cu anul trecut, cu aproximativ 10%.


loading...