Lacăte şi sigilii pe Bazarul Suceava: Proteste în stradă

Cel mai mare bazar din Moldova, Complexul Comercial Bazar, din lunca Sucevei, a fost închis de pompieri, pe termen nelimitat, toate căile de acces fiind blocate şi sigilate. Practic, începând de luni, 9 noiembrie, de la ora 15.00, este interzisă orice fel de activitate comercială, până când nu se întrunesc toate condiţiile impuse de pompieri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor. 

10 nov. 2015, 09:49
Lacăte şi sigilii pe Bazarul Suceava: Proteste în stradă

Scandal la Suceava. Mai mulţi comercianţi din Bazarul Suceava au blocat parţial sensul giratoriu din zonă. S-a ajuns în această situaţie după ce reprezentanţii ISU au decis în cursul zilei de ieri să închidă Bazarul, deoarece acesta nu respectă normele PSI. Oamenii au strigat „Hoţii! Hoţii!” şi au cerut sosirea primarului Ion Lungu pentru a le explica din ce cauză s-a ajuns aici. De asemenea, comercianţii au spus că li se îngrădeşte dreptul la muncă şi cineva trebuie să răspundă pentru acest lucru. În jurul orei 9 în faţa bazarului se aflau aproximativ 300 de persoane, dar şi numeroase forţe ale poliţiei, jandarmeriei şi poliţiei locale.

În jurul orei 9.00, la faţa locului a ajuns şi primarul Ion Lungu, care s-a adresat oamenilor din Bazar. Primarul le-a cerut ajutorul pentru a debloca situaţia şi le-a menţionat că până nu vor intra în legalitate în ce priveşte normele PSI Bazarul rămâne închis. La un moment dat oamenii au strigat „Demisia! Demisia!”, iar edilul Sucevei le-a răspuns că nu se cramponează de scaun. „Îmi dau demisia chiar şi mâine, dar acest lucru nu va rezolva problemele de aici din Bazar. Am avut discuţii cu dumneavoastră (n.r. – comercianţii din Bazar) şi v-am cerut să mutăm chioşcurile pentru a îndeplini condiţiile cerute de pompieri. Mi-aţi spus că sunt trei momente ale anului când aveţi ceva vânzare: de Crăciun, de Paşte şi la începutul anului şcolar. Am încercat să vă păsuiesc, dar a trecut şi Paştele, a trecut şi începutul anului şcolar şi nu s-a schimbat nimic. Acum nu se mai poate. Bazarul rămâne închis până îndeplinim toate condiţiile cerute de ISU”, le-a spus Ion Lungu oamenilor adunaţi în faţa Bazarului.

Decizia de închidere a Bazarului a fost luată de conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în urma unui control efectuat ieri dimineaţă, în care au testat dotările tehnice şi capacitatea de reacţie în caz de incendiu. „Am fost nevoiţi să luăm măsura închiderii platformei Bazar. Este vorba atât de bazarul privat, cât şi cel public. Până nu se vor remedia deficienţele de acolo nu se vor redeschide”, a declarat generalul de brigadă Ioan Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava. În paralel, cei de la ISU Suceava au aplicat şi o amendă de 100.000 de lei, dublă faţă de cea aplicată în iarna acestui an.Măsura închiderii afectează atât proprietarii celor peste 2.000 de chioşcuri din Bazar, angajaţii acestora, cât şi zeci de mii de clienţi, unii veniţi chiar din alte judeţe, special pentru a-şi face cumpărăturile aici.