Lacul din România care s-a format pe 27 mai 1875, la ora 11.00. Este unic în lume, iar apele lui au puteri magice FOTO

Lacul Ursu de la Sovata este unul dintre locurile pe care trebuie să le vizitezi neapărat vara asta. Acesta este cel mai mare lac helioterm din lume, iar apele sale au vindecat milioane de oameni.

21 iul. 2022, 13:05

Lacul din România care s-a format pe 27 mai 1875, la ora 11.00. Este vorba despre Lacul Ursu de la Sovata. Potrivit cercetătorilor, acesta este singurul lac căruia i se ştie exact data şi ora formării.

Lacul din România care s-a format pe 27 mai 1875. Este musai să mergi vara asta acolo

Citeşte şi Locul de basm din Munţii Apuseni în care s-a născut povestea Fefeleagăi. Strănepotul ei îi păstrează memoria vie prin turism

În urma cercetărilor făcute de istoricul Jozsa Andras, s-a aflat că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare.

Se pare că în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de aproximativ 18 metri, potrivit spynews.ro. 

Iniţial lacul a avut apă dulce, fiind format din apele celor două pârâiaşe care traversau păşunea înaintea inundării acesteia, însă, din cauza zonei saline pe care o traversează, a devenit cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentraţie de sare.

După formarea lacului, oamenii din zonă care s-au scăldat în apele sale spun că au început să se vindece de boli precum reumatismul.

Lacul Ursu este situat la o altitudine de 502 metri şi este înconjurat de păduri. Suprafaţa acestuia depăşeşte 40.000 mp, lungimea este de 306 m, lăţimea de 182 m. Cel mai adânc punct al lacului este la 18.9 m.

De asemenea, mai trebuie să ştiţi că Lacul Ursu are cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, având o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri.

Citeşte şi Grecia inventează turismul de criză. Îi invită pe nemţi să-şi petreacă iarna în insule, în loc să se streseze din cauza crizei gazelor