Locul de basm din Munţii Apuseni în care s-a născut povestea Fefeleagăi. Strănepotul ei îi păstrează memoria vie prin turism

De povestea tulburătoare a Fefeleagăi şi a calului său, Bator, mulţi dintre noi au auzit încă din clasele primare. Puţini ştiu, însă, că Fefelaga, un monument de tărie şi sacrificiu, a fost mai mult decât un personaj de poveste.

13 iul. 2022, 10:28

Fefelaga, casa din Munţii Apuseni. Localitatea în care a luat naştere povestea Fefeleagăi se află în Munţii Apuseni. Aici, din mijlocul pădurilor înalte de brazi se desprind Detunata Goală şi Detunata Împădurită, două rezervaţii geologice spectaculoase. Detunatele sunt unicele stânci din Europa care s-au format în urma unei erupţii vulcanice.

Eroina lui Agârbiceanu a trăit şi a muncit la Detunate. Strănepotul ei încă trăieşte şi încearcă să-i păstreze vie amintirea făcându-le cunoscută turiştilor povestea ei.

Unde a trăit Fefeleaga. Casa din Munţii Apuseni păstrează intacte urmele eroinei lui Agârbiceanu

La Detunate, se află şi casa Fefeleagăi. Mai exact, în satul Bucium. Nepotul ei, Gheorghe David Vetălău, primeşte cu ospitalitate turiştii care vor să vadă unde a trăit personajul reprezentativ al lui Agârbiceanu. Spune, însă, că nu are bani să investească în reclame, astfel că popasul Fefeleagăi este promovat doar de turişti.

Se numeşte popasul lui Fefeleaga, întrucât fata lui Fefeleaga a fost mama lui taică-meo, adică străbunica mea. Am zis că memoria ei merită măcar atât, să îi pun numele ei. Ăsta-i cojocul Fefelegii original. Uitaţi că se vede, e şi uzat. Asta-i desaga cu care mergea după mâncare şi asta e traista ei. 

Citeste si FOTO. Puțină lume știe! Unde s-a filmat, de fapt, Liceenii și cum arată acum locul unde a fost realizat

Eu n-am avut bani de reclamă. Mi-au făcut turiştii reclamă. Fosta nevastă făcea nişte plăcinte buciumăneşti, cu ceapă bârnă şi mărar şi lumea venea, o afinată bună, o ţuică naturală„, povesteşte David pentru Observator.

Cojocul, desaga şi traista Fefeleagăi s-au păstrat până în ziua de azi.

Locul poate fi vizitat oricând, iar la popas turişti sunt bineveniţi indiferent de anotimp, cu rezervare sau neanunţaţi. De meţionat, însă, că o bună bucată din drum e neasfaltată, iar nepotul eroinei din cărţi şi-ar dori tare mult ca, în secolul XXI, să nu mai fie atât de complicat să ajungi la casa Fefeleagăi.

Citeste si Tărâmul de poveste din inima Apusenilor. Satul de vacanţă Viewtopia, locul secret unde te poţi relaxa în concediu

Nuvela “Fefeleaga”, subiect de film

Fefeleaga cea adevărată şi-a îngropat soţul şi toţi copiii. Ea a murit în 1951, iar ultima ei fiică, Maria, s-a prăpădit foarte tânără, în 1921. Şi aşa cum se arata in nuvela lui Agârbiceanu, Fefeleaga şi-a vândut calul ca să o înmormânteze.

Nuvela “Fefeleaga” a devenit şi subiect de film. “Nunta de piatră”, formată din două părţi, “Fefeleaga” şi “La o nuntă”, este cea mai valoroasă peliculă semnată de regizorii Mircea Veroiu şi Dan Piţa.

Acţiunea se petrece în Roşia Montană, la începutul anilor 1900. Producţia a fost distinsă în 1972 cu “Diploma de onoare” la Festivalul internaţional al filmului de la Cannes şi cu premiu Oscar-ex aequo la Festivalul filmului pentru artă cinematografică din Ciudad de Panama, pentru “Cea mai bună imagine” şi “Cel mai bun rol feminin” (Leopoldina Bălănuţă).