”Lacul fără fund”, locul din România pe care trebuie neapărat să îl vizitezi. Este ideal pentru o escapadă de weekend

A venit vara, iar românii au început deja să își facă planuri de vacanță. În timp ce foarte mulți plănuiesc să își petreacă concediul în străinătate, sunt și români care preferă să călătorească prin țară și să descopere frumusețile ei. ”Lacul fără fund” este un loc de basm pe care niciun român nu ar trebui să îl rateze.

04 iun. 2023, 20:48
”Lacul fără fund”, locul din România pe care trebuie neapărat să îl vizitezi. Este ideal pentru o escapadă de weekend
”Lacul fără fund”, locul din România pe care nu trebuie neapărat să îl vizitezi.

”Lacul fără fund”, locul din România pe care nu trebuie neapărat să îl vizitezi. Lacul Vulturilor sau ”Lacul fără fund” din Munții Buzăului, a devenit extrem de cunoscut după ce scriitorul Alexandru Vlahuță i-a scris povestea, în celebra sa carte „România pitorească”.

Citește și Care e locul din România cu cel mai ozonat aer din Europa. Turiștii de peste tot merg acolo ca să-și vindece diverse afecțiuni

”Lacul fără fund”, locul din România pe care nu trebuie neapărat să îl vizitezi

Zona este de o frumusețe ieșită din comun, iar turiștii care ajung aici pot vedea capre negre, care coboară de pe culmile abrupte până aproape de apa lacului.

În ciuda frumuseții sale debordante, sunt foarte puțini oameni care se avântă în acest loc din cauza fiarelor sălbatice. Experții spun că lacul este singurul de natură glaciară care se află în zona Carpaților de Curbură, mai exact în Munții Siriului.

Și cum orice zonă pitorească din România are legendele sale, care sunt transmise din generație în generație, dar despre care nu se știe dacă sunt adevărate sau nu, de-a lungul timpului, s-au țesut numeroase legende legate de acest loc.

Se spune că  în urmă cu foarte mulți ani, un cioban care s-a săturat de oile pe care le-a păstorit întreaga sa viață și-a aruncat bâta în apa lacului, iar după un an de zile, acesta și-a regăsit-o plutind pe Dunăre și atunci a înțeles că trebuie să se întoarcă în locurile sale natale și la oile sale.

O altă legendă care datează încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, spune că localnicii din zonă ar fi construit un drum prin apa lacului și i-au îndemnat pe soldații germani să treacă pe acolo pentru că apa este puțin adâncă. Germanii i-au ascultat pe sătenii și atunci când au pornit pe drumul respectiv tancurile lor s-au dus la fund și toți soldații au murit.

Cei care vor să ajungă la „Lacul fără fund” au posibilitatea de a merge pe mai multe trasee de munte, însă trebuie să aibă grijă pentru că acestea sunt foarte solicitante și este obligatoriu să aibă asupra lor echipament adecvat.

Traseul 1: Siriu – Satul Bontu Mare – Cătun Gura Milei – Valea Milea – Lacul Vulturilor Marcaj: triunghi roșu Durata: 5-6 ore;

Traseul 2: Spre Poarta Vânturilor: Cabana Lacul Vulturilor – Lacul Sec – Șaua „Poarta Vânturilor”. Marcaj: punct roșu Durata: ½ oră;

Traseul 3: Cascada La Șipot – Chiojdu – Lacul Vulturilor. Are o lungime de circa 20 km si urmează DJ 103 P, DC 209, continuând apoi pe „drumul nemților” până la Lacul Vulturilor;

Traseul 4: La Lacul Vulturilor se poate ajunge prin Valea Neagra pe un traseu de 3,5-4 ore. Marcaj: Banda rosie. Traseul începe la Gura Siriului (520 m), – Dosul Muntelui , Poarta Vânturilor (1.490 m) apoi continuând pe traseul 2 (punct rosu);

Traseul 5: Din localitatea Crasna (570 m). Valea Urlătoarea, Poarta Vânturilor. Marcaj: triunghi albastru Durata: 3-3,5 ore.

Citește și Locul din România unde se întâmplă miracole pentru sănătate. Ce afecţiuni sunt tratate în „oaza de sănătate” veche de 100 de ani