Lansarea primei platforme de Inteligenţă Artificială la nivel european, în coordonarea Thales

Proiectul Comisiei Europene denumit AI4EU (Inteligență Artificială pentru Uniunea Europeană) a fost lansat oficial cu scopul de a construi prima platformă europeană on-demand de Inteligență Artificială (AI) și pentru a mobiliza întreaga comunitate europeană de profil. Proiectul dispune de un buget de 20 de milioane de euro. În calitate de lider de proiect, Thales coordonează lansarea platformei și promovează colaborarea într-un mediu activ care se extinde dincolo de actuala componență a proiectului ce include, în acest moment, 79 de organizații din 21 de țări membre ale UE.
Filip Stan
19 feb. 2019, 13:07
Lansarea primei platforme de Inteligenţă Artificială la nivel european, în coordonarea Thales

Prin proiectul AI4EU, Comisia Europeană urmărește să transpună în realitate oportunitățile oferite de Inteligența Artificială, prin stimularea capacităților tehnologice și industriale ale Europei, prin îmbunătățirea competitivității industriale și accelerarea treptată a adoptării Inteligenţei Artificiale în toate sectoarele economiei. Această platformă va poziționa Europa ca jucător de top la nivel mondial în domeniul AI, punând problemele de ordin etic în centrul atenţiei.

Proiectul include crearea, la nivel european, a unui observator în probleme de etică, care să genereze discuții ample și să dezbată rolul oamenilor într-o societate bazată pe Inteligenţă Artificială, dar și să promoveze dezvoltarea unei Inteligenţe Artificiale care poate fi explicată şi și controlată.

Grupul Thales a fost ales de către Comisia Europeană pentru a coordona proiectului și, la fel ca toți ceilalți parteneri implicați, va pune la dispoziție pe această platformă instrumente, componente, module, know-how, algoritmi și cazuri de utilizare a Inteligenţei Artificiale. Orice membru din cadrul extinsei comunități europene a tehnologiei informației și comunicațiilor (ICT) va putea să folosească aceste elemente în mod direct, fără a necesita cunoștințe teoretice. De asemenea, comunitatea formată în cadrul proiectului va oferi asistență practică pentru a-i ajuta pe utilizatori – IMM-uri, start-up-uri, antreprenori, oameni de știință, companii industriale, societăţi cu capital de risc – să beneficieze de avantajele platformei.

Obiectivul acestui proiect de trei ani este de a promova colaborarea în cadrul ecosistemului AI din Europa, astfel încât părțile interesate să împărtășească, să utilizeze și să creeze valoare adăugată, prin promovarea unor noi abordări în sectoare strategice ale economiei europene, inclusiv robotică, sănătate, mass-media, agricultură și securitate cibernetică. Acest proiect va oferi, de asemenea, elemente esențiale pentru a ajuta la stabilirea unei agende strategice, puternice și cuprinzătoare în domeniul Inteligenţei Artificiale, la nivel european.

Şeful departamentului de tehnologie al Thales, Marko Erman: „Suntem foarte mândri de încrederea acordată de Comisia Europeană companiei Thales pentru coordonarea proiectului AI4EU, proiect care va ajuta Europa să-și consolideze poziţia de actor global în cursa pentru dezvoltarea celor mai bune tehnologii digitale și AI, în serviciul societății”.

 
Despre Thales

Oamenii pe care ne bazăm cu toții pentru a face lumea să meargă – se bazează pe Thales.

Clienții noștri vin cu ambiții mari: să facă viața mai bună, să ne mențină în siguranță. Combinând o diversitate unică în expertiză, talente și culturi, arhitecții noștri proiectează și furnizează soluții tehnologice extraordinare. Soluții care fac viitorul să fie posibil astăzi. Din adâncul oceanelor, până în spațiul infinit și în lumea cibernetică, îi ajutăm pe clienții noștri să gândească mai eficient și să acționeze mai rapid – îndrumându-i în situații din ce în ce mai complexe și în toate momentele decisive de-a lungul drumului. Cu 65.000 de angajați în 56 de țări, Thales a raportat vânzări de 15,8 miliarde de euro în 2017.

Despre Thales in România

De peste 40 de ani, Thales este furnizor pentru Forţele Armate Române, iar din 2007 a început să dezvolte operațiuni industriale în țară. De atunci, Thales este într-o misiune de extindere a echipei de cercetare şi dezvoltare în domeniul software pentru a răspunde nevoilor din domeniul feroviar. Astăzi un jucător important în industria feroviară din România, Thales operează un Centru de Competențe în sisteme de semnalizare pentru căile ferate, cu peste 250 de ingineri de software angajați. Nu este de neglijat implicarea Thales în proiectul european de cercetare în domeniul laserelor (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), oferind partenerilor din România cel mai puternic laser din lume. Instalat la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară, va atinge puterea maximă în 2019.

Thales îşi extinde acum prezenţa în România prin dezvoltarea unui Centru de Excelenţă în Inginerie, întărindu-şi poziţia pe toate pieţele pe care activează. Centrul de Excelenţă în Inginerie va furniza soluţii nu doar pentru transporturile terestre, ci şi pentru alte domenii cheie în care activează Thales, de la spaţiu şi apărare, la securitate şi aeronautică. 

 

 

 

DailyBusiness
Toleranță ZERO pentru absențele nemotivate ale medicilor din spitalele publice
Spynews
După valul de caniculă, a fost emis cod galben de inundații în România. Ce zone sunt vizate
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, anunț surprinzător pentru fani! Toți au rămas cu gura căscată! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum să folosești aerul condiționat la mașină și să consumi mai puțină benzină și motorină. Puțini șoferi știu
Capital.ro
Anunț pentru cei care scot bani de la bancomat. Obligatoriu la ATM. Verificați întotdeauna când scoateți cash
Playtech.ro
Ce înseamnă nuda proprietate? Detalii din lege, în 2025
DailyBusiness
CNPP schimbă formula de calculare a vechimii de muncă pentru ieșirea la pensie
Adevarul
Medicamentul la care pacienții renunță pentru că „afectează ficatul”. Medic: „Adevărul este exact invers”
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Brad Pitt, prădat de hoți! Mai multe persoane au intrat pe geam și i-au furat lucruri din casă
Spynews
Cine poate beneficia de ajutorul financiar la plata facturilor la energie electrică. Se va acorda un tichet electronic în valoare de 50 de lei
Evz.ro
Mamaia, 77 de lei masa de prânz la „Împinge tava”. Turiștii, înfuriați
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
O mai ții minte pe Ada Nechita? Cum arată la 41 de ani una dintre cele mai frumoase handbaliste din istoria României
kanald.ro
A murit actrița Anca Bejenaru, la vârsta de 71 de ani
Cancan.ro
ALERTĂ medicală! Boala care a umplut camerele de gardă ale spitalelor din România
Playsport.ro
De ce să lași un pahar și o bucată de hârtie în chiuvetă când pleci în vacanță? Este cel mai...
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit marele ajutor. De unde vine salvarea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Campionul român care s-a iubit cu fosta parteneră a lui George Clooney a înșelat-o
stirilekanald.ro
Și-a ucis soția cu sânge rece, după care a plecat „zâmbind”. Victima își plimba fiul de doar 7 luni în momentul în care criminalul i-a luat viața
Se taie sporurile de la 1 iulie 2025! Bugetarii vor primi mai puțini bani
MediaFlux
Este interzis total de Sfinții Apostoli Petru şi Pavel! Ce nu ai voie să faci duminic, 29 iunie. E mare păcat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Rețeaua ascunsă care blochează accesul la concerte. Cum funcționează industria revânzării de bilete cu „armate” digitale