TENSIUNI la Cimitirul din Valea Uzului de Ziua Eroilor. UDMR cere demiterea ministrului de Interne VIDEO UPDATE

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările care urmează să fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociaţii româneşti, până la reglementarea situaţiei create în jurul acestui cimitir, informează Mediafax. Câteva zeci de cetățeni români, printre care și George Simion, au intrat cu forța joi după-amiază în cimitirul eroilor din Valea Uzului, potrivit Antena 3. Cimitirul fusesee închis cu lacăt de autoritățile locale din comuna Sânmartin și Consiliul Județean Harghita.

RomaniaTV.net
06 iun. 2019, 14:06
TENSIUNI la Cimitirul din Valea Uzului de Ziua Eroilor. UDMR cere demiterea ministrului de Interne VIDEO UPDATE

UPDATE: Liderul UDMR, Kelemen Hunor, solicită demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a prefectului judeţului Harghita în urma situaţiei de la Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, unde s-au înregistrat tensiuni între români şi maghiari. În plus, UDMR solicită identificarea celor care au pătruns cu forţa în cimitir şi tragerea lor la răspundere.

”Autorităţile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violenţă şi agresiune fizică în incinta şi în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcţie pe ministrul de interne, Carmen Dan şi pe prefectul judeţului Harghita”, a declarat, joi, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor

Acesta solicită autorităţilor să-i identifice imediat şi să-i tragă la răspundere pe cei care ”au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunităţii maghiare”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat faptul că maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului au protestat paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti.


UPDATE. Jandarmeria Română va menţine un dispozitiv de ordine publică pentru a preveni producerea unor incidente sau escaladarea unor conflicte în Valea Uzului şi recomandă tuturor participanţilor la evenimente să aibă un comportament civilizat, calm şi adecvat momentului.

„Toate persoanele care au săvârşit fapte contrare legii vor fi identificate şi, pe baza imaginilor, vor fi dispuse măsuri legale”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei transmis, joi, AGERPRES.

UPDATE: Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto s-a întâlnit cu omologul său român Teodor Meleşcanu, căruia i-a ”cerut insistent” ca România ”să nu tolereze provocări” şi să ”facă totul pentru a evita orice încălcare a legii” în ceea ce priveşte cimitirul militar din Valea Uzului, a anunţat joi secretarul de stat din MAE ungar, Tamas Menczer, citat de agenţia MTI.

Acesta a menţionat într-o declaraţie că, în timp ce România rămâne un partener important al Ungariei datorită minorităţii maghiare şi comerţului bilateral, guvernul de la Budapesta îşi menţine poziţia de a se opune realizării unor lucrări în cimitirul din Valea Uzului, estimând că prin aceste lucrări se încalcă legislaţia românească.

”Fiecare are dreptul să-şi omagieze eroii, dar aceasta nu se poate face în mod ilegal sau împotriva onoarei altora”, a mai indicat Tamas Menczer.

Cimitirul de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti judeţul Bacău, pe de altă parte.

Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.


UPDATE: Mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir. La rândul lor, maghiarii care au format un lanț uman încep să se retragă. Fostul șef al Marelui Stat Major, generalul Mircea Chelaru este la fața locului, în Valea Uzului.

UPDATE: Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat, pentru MEDIAFAX, legat de incidentele din Cimitirul Valea Uzului, că „a fost ceva de nedescris în cuvinte”. Jandarmeria face apel la calm.

„La Valea Uzului a fost ceva de nedescris în cuvinte, au venit sute de români, foarte mulți ultrași de la galerii de fotbal la înaintare, jandarmii le-au ținut piept cât au putut. Au intrat pe lateral în cimitir, au rupt poarta de lemn de la intrare cu pumnii și picioarele, au aruncat cu pietre și noroi spre maghiarii care stăteam în lanțul uman, au sărit pe cruci. Din fericire nu au fost persoane rănite, pentru că în momentul în care conflictul s-a radicalizat, am decis să ne retragem pentru ca nimeni să nu pățească nimic. Românii au ocupat cimitirul”, a spus Korodi.

Potrivit acestuia, principala vină pentru situația creată o are Ministerul Apărării Naționale care nu a intervenit și nu a luat măsurile care se impuneau.

Jandarmeria Română precizează, în legătură cu evenimentele din Valea Uzului, că recomandă tuturor participanților să aibă un comportament civilizat, calm și adecvat momentului.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că oamenii stau unii lângă alţii, iar pentru că sunt foarte mulţi nici nu trebuie să se ţină de mână pentru a bloca accesul.

„Sunt cel puţin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar şi din Covasna, este o acţiune de solidaritate şi de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al judeţului Harghita. Este un lanţ uman, suntem atât de mulţi oameni încât nici nu trebuie să ne ţinem de mâini, stăm unii lângă alţii doar la intrarea în cimitir. (…) Prin acţiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situaţia, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România şi Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, a spus Korodi.

Printre cei prezenţi se numără parlamentari şi primari ai UDMR, dar şi simpli cetăţeni. 

Cei prezenţi au pancarte cu documentele emise de autorităţile statului român care atestă că acţiunile Primăriei Dărmăneşti privind inaugurarea parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului s-au făcut cu încălcarea legii.

Două evenimente comemorative, unul organizat de români, altul de maghiari, sunt programate în Valea Uzului. Organizația Frăția Ortodoxă Sf Mare Muncenic Gheorghe va organiza joi, între orele 17 și 20, manifestări religioase, depuneri de jerbe și coroane dedicate Zilei Eroilor Neamului. Pe de altă parte, grupuri politice și consilieri județeni din CJ Covasna vor comemora și ei eroii căzuți și înmormântați în cimitirul din Valea Uzului.

Mai mulţi poliţişti şi jandarmi sunt prezenţi la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a publicat un apel pe Facebook „la comuniune și înțelegere” în contextul ceremoniei de la „Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului”.

„Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! „Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, scrie ministrul Carmen Dan pe pagina sa de Facebook.