Laptop gratuit pentru elevii cu bursă socială. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor

Ministerul Educaţiei va fi obligat să asigure elevilor care primesc bursă socială laptopuri sau tablete gratuite pentru a putea participa la cursurile desfăşurate în sistem online. De asemenea, dispozitivele vor trebui să aibă asigurată conexiunea la Internet. 

RomaniaTV.net
20 mai 2020, 15:46
Laptop gratuit pentru elevii cu bursă socială. Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 a fost adoptată de Camera Deputaţilor. S-au înregistrat 246 de voturi „pentru” şi 75 de abţineri, relatează Agerpres.

Proiectul legislativ are ca obiect completarea art. 70 şi art. 94 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011. Astfel, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va fi obligat să asigure elevilor care primesc bursă socială, precum şi cadrelor didactice, laptopuri sau tablete conectate la Internet în aşa fel încât şcoala să se poată desfăşura şi online.

Potrivit unui amendament introdus la articolul 70 din Legea educaţiei naţionale, „Ministerul Educaţiei şi Cercetării asigură elevilor şi profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive şi acces la Internet, pentru accesarea Bibliotecii Şcolare Virtuale şi Platformei şcolare de e-learning”.

Pentru învăţământul preuniversitar, proiectul legislativ prevede că Ministerul Educaţiei va asigura fiecărui cadru didactic şi fiecărui elev care are dreptul la bursă socială un dispozitiv de tip laptop sau tabletă, conectat la Internet, pentru a putea participa la activităţile de e-learning desfăşurate în afara orelor de la clasă.

Iniţiatorul proiectului este deputatul PSD Roxana Mînzatu. Parlamentarul social-democrat a afirmat că, în aceste săptămâni de blocaj general şi incertitudini cauzate de pandemia COVID-19, sistarea activităţii la clasă s-a mutat în mediul virtual, online şi educaţional, însă la această „şcoală online” nu au acces decât o parte dintre elevi, „sute de mii de elevi fiind excluşi total din procesul educaţional care continuă în starea de urgenţă exclusiv online”.

În schimb, deputatul USR Cristina Iurişniţi a anunţat că parlamentarii grupului vor depune un amendament la Senat, pe motiv că „bursa socială nu este un criteriu obiectiv”.

„Dar susţinem această iniţiativă legislativă care a venit prin intermediul Consiliului Naţional al Elevilor. Elevii şi profesorii trebuie susţinuţi, educaţia nu are culoare politică”, a adăugat Iurişniţi.

Camera Deputaţilor este prima sesizată. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut şi supus aprobării în Senat care este cameră decizională în acest caz.

Stare de alertă în România, timp de 30 de zile. Parlamentul a votat