Lăsata secului 2021. Lucrurile interzise din această zi! Dacă le încalci vei avea ghinion tot restul anului

Lăsata Secului din acest an are loc pe 14 martie. Imediat în ziua următoare va începe Postul Paştelui care va ţine până pe 30 aprilie.

11 mart. 2021, 09:16
Lăsata secului 2021. Lucrurile interzise din această zi! Dacă le încalci vei avea ghinion tot restul anului

Lăsata secului 2021. De altfel, este sărbătorită și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Pe 7 martie a fost Lăsatul Secului de carne, ultima zi în care creștinii au putut mânca produse pe bază de carne.

Lăsata secului 2021. Lucrurile interzise din această zi! Tradiţii şi superstiţii

Înainte de toate, bărbații nu lucrau. Nici măcar femeile nu-i lăsau, ca să nu le meargă rău în gospodărie. Se spunea că, dacă această sâmbătă nu era ținută cum spuneau bătrânii, exista pericolul să cazi, să ai parte de primejdii, să fii atacat de fiare sălbatice.

Se spune că nu e bine să arunci resturile de la masa de Lăsata Secului decât spre Răsărit, altfel păsările vor ciuguli toată recolta de boabe. Pentru a fi feriţi de pagube, gospodinele trebuie să aşeze oalele cu gură-n jos. Lăsatul Secului se ţine ca apărare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindină.

La Lăsata Secului, oamenii obișnuiesc să facă mese în familie și să se odihnească. În trecut, ziua în care se sărbătorea Lăsata Secului era asemănată cu Revelionul, iar tinerele aduceau plăcinte și gogoși .

Cea mai cunoscută superstiție privind Lăsata Secului este că, în această zi, nu este bine să împrumuți bani sau obiecte personale. De asemenea, efortul fizic nu este recomandat. Cât despre mâncatul nesărat… la fel.

Tradiția spune că, în ziua de Lăsat al Secului, copiii trebuie să meargă în vizită la părinți, iar finii, la nași. La sosire în locuința gazdelor, musafirii trebuie să le sărute mâna, să ceartă iertare ori, după caz, să ierte.

La Lăsatul Secului, uşile şi ferestrele caselor, dar şi porţile gospodăriilor, sunt unse cu usturoi, pentru că spiritele rele să fie alungate. Uneori, relele se alungă şi cu prin zgomote şi împuşcături.

În ziua de Lăsata Secului se dau de pomană turte de mălai pentru morţi şi vii.

NU împrumuta pe nimeni cu nimic: Această credinţă populară este valabilă în special în zonele de munte. Nu e bina să dai obiecte cu împrumut în prima zi de Post şi asta pentru că lupii vor da târcoale casei tale. De asemenea, cel ce împrumuta pe cineva cu bani de Lăsata Secului nu va avea parte de ei de sărbători.

Citeşte şi: LĂSATA SECULUI de carne. Începe Postul Paştelui 2021