Lăsata secului 2023. Tradiţii şi superstiţii. Ce nu ai voie să faci cu nici un chip în seara dinaintea Postului Paştelui ca să nu atragi răul

Postul Paştelui începe, în 2023, pe data de 27 februarie şi are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care are loc pe 16 aprilie.

24 feb. 2023, 22:21
Lăsata secului 2023. Tradiţii şi superstiţii. Ce nu ai voie să faci cu nici un chip în seara dinaintea Postului Paştelui ca să nu atragi răul

Lăsata secului 2023. Aşadar, anul acesta se lasă sec de lactate pentru Postul Paştelui pe 26 februarie, după ce, pe 19 februarie, s-a lăsat sec de carne. Este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri „de dulce”.

Un singur post are două Lăsatul Secului, cel al Sfintelor Paști, cunoscut drept Postul cel Mare. Prima astfel de sărbătoare este pentru carne și se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți, care pică pe data de 19 februarie 2023, iar celălalt Lăsat al Secului este pentru ouă, pește și lactate și se ține pe data de 26 februarie 2023, în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam.

Postul Paștelui durează 40 de zile, plus Săptămâna Patimilor, fiind cel mai lung și strict post din cele patru care există într-un an. În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. De asemenea, în Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise.

Pe parcursul întregului post există anumite zile în care se poate mâncă peşte, aşa-numitele dezlegări la pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.

Semnificaţia Lăsatului de sec

Ccuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită. Omul păcătos trebuie să dispară treptat, iar primul pas în această direcţie este căinţa, scrie crestinortodox.ro

Sfinții Părinți au atras atenția că postul înțeles doar că efort alimentar, nu are nici o valoare: „De mâncare postînd, suflete al meu, dar de pofte necuratindu-te, în deșert te lauzi cu nemancarea… Că un mincinos vei fi urat de Dumnezeu și demonilor celor răi te vei asemăna, căci nici ei nu mănâncă pururea…”.

Citeste si Când nu se fac nunți în 2023 și când începe postul Paștelui

În viață creștinilor ortodocși, posturile care preced marile sărbători au o importantă cu totul deosebită pentru că de ele este legat unul din actele centrale pe care ei le îndeplinesc în biserica, și anume, împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului.

Lăsata Secului 2023. Ziua în care rudele sunt invitate la masă. Ce trebuie acestea să aducă

În ziua de Lăsata Secului, rudele sunt invitate la masă, iar ele nu trebuie să vină cu mâna goală. Aceştia trebuie să aducă lactate, colaci și vin.

De Lăsata Secului, gospodinele nu trebuie să coasă sau să toarcă, pentru a nu atrage bolile. În Ardeal, ele trebuie să spele bine vasele în care au gătit și mâncat „alimente de dulce, astfel încât preparatele care se vor găti în acele vase în post să nu fie „spurcate”.

Cu ani în urmă, în ziua de Lăsata Secului creștinii dansau  pentru a crește cânepa și strigau femeile aflate pe margine, care nu erau invitate la dans. Dacă un copil strănuta în această zi, tradiția spunea că trebuie să primească în dar o vacă.

Citeste si Cum să faci cea mai bună ciorbă de ştevie. Reţeta preferată de români în Postul Paştelui

La finalul zilei, creștinii-ortodocşi luau în gură diverse bucate, închideau ochii și ieșeau afară de trei ori. De fiecare dată, aceştia trebuiau să aibă ochii închişi şi boabe în gură. După ce ieșeau de trei ori afară, aruncau boabele la păsări și spuneau: „Cum nu văd eu acum nimic, așa să nu vadă paserile holda mea, ori holdele mele, ori grânele mele!”.

În multe zone rurale din țară, Lăsatul Secului de Paști este o sărbătoare extrem de importantă. Marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.