Lăsata Secului 2024. De când începe postul Paștelui și cum ne putem pregăti sufletește

Ne apropiem de un moment extrem de important pentru credincioșii de pretutindeni, respectiv începutul postului antemergător Paștelui. Iată când are loc Lăsata Secului în 2024.

04 mart. 2024, 12:34
Lăsata Secului 2024. De când începe postul Paștelui și cum ne putem pregăti sufletește
Lăsata Secului 2024. De când începe postul Paștelui și cum ne putem pregăti sufletește

Postul Sfintelor Paște, cunoscut și ca Postul cel Mare, începe cu două etape distincte numite Lăsatul Secului. Prima etapă, numită Duminica Înfricoșatei Judecăți, este dedicată renunțării la carne și are loc la data de 10 martie 2024. A doua etapă, numită Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, se concentrează pe renunțarea la lactate și are loc la data de 17 martie 2024.

Citește și: Cei doi nativi din zodiac cărora li se schimbă viața în martie 2024. Sunt de neoprit, norocul le surâde

În timpul Săptămânii Curate, care urmează după Lăsatul Secului de brânză, țesutul este interzis. Se spune că cei care nu respectă această tradiție ar putea atrage vizite neprevăzute din partea lui Toader, care „vine peste noapte și încurcă ițele”. În plus, animalele, precum caii și vitele ale căror stăpâni nu respectă sărbătoarea lui Sân Toader, ar putea fi expuse la riscuri, putând fi rănite sau atacate de alte animale.

În timpul întregului post, există zile când este permis consumul de pește pentru cei care țin post. Aceste zile includ Praznicul Bunei Vestiri, la data de 25 martie, și Floriile, care preced Paștele.

Dacă Bunavestirea cade în primele patru zile ale Săptămânii Patimilor, dezlegarea este permisă doar pentru untdelemn și vin. În cazul în care cade în vinerea sau sâmbăta acestei săptămâni, dezlegarea este permisă doar pentru vin.

Postul Mare este o perioadă dedicată amintirii postului de 40 de zile și 40 de nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte de a începe propovăduirea Evangheliei. Acest post mai aduce în memorie și postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când aștepta să primească Cuvântul lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe tablele Legii.

Data exactă a Paștelui este calculată conform regulilor stabilite în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea din 325 e.n., sărbătoarea având loc în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline după echinocțiul de primăvară.

Citește și: Subiecte simulare BAC 2024 Limba şi Literatura Română. Ce subiecte le-au picat elevilor: Liviu Rebreanu la prima vedere, Lucian Blaga și Ion Barbu la subiectul al treilea FOTO DOCUMENT