Subiecte simulare BAC 2024 Limba şi Literatura Română. Ce subiecte le-au picat elevilor: Liviu Rebreanu la prima vedere, Lucian Blaga și Ion Barbu la subiectul al treilea FOTO DOCUMENT

Luni 4 martie 2024 are loc simularea Bacalaureatului pentru proba scrisă la Limba și Literatura Română, aducând provocări pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a (seral / frecvență redusă) din toată țara.
Filip Stan
04 mart. 2024, 12:18
Subiecte simulare BAC 2024 Limba şi Literatura Română. Ce subiecte le-au picat elevilor: Liviu Rebreanu la prima vedere, Lucian Blaga și Ion Barbu la subiectul al treilea FOTO DOCUMENT

UPDATE: La subiectul I, candidații de la profilul real și cei de la tehnologic au avut un text la prima vedere de Liviu Rebreanu, „Metropole”. Pe baza acestui text, candidații au rezolvat mai multe exerciții. Subiectul al II-lea a avut în prim-plan textul „Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu. Cerința a fost să prezinte, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului. Doar 10 puncte a avut acest subiect. Subiectul III a fost un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Lucian Blaga.

La subiectul III, profilul uman, elevii au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unui text aparținând lui Ion Barbu.

 

Rezultatele de la simulare, pe 15 martie, nu vor fi făcute publice, dar vor fi comunicate prin profesorii elevilor.

UPDATE: Cu doar câteva ore înainte de debutul simulării la Bacalaureat 2024, proba de limba și literatura română, Ministerul Educației a ținut să transmită un anunț oficial legat de simularea de luni, 4 martie 2024. Toate detaliile sunt AICI.

Subiecte simulare BAC 2024 Limba şi Literatura Română. Pentru a-i pregăti pe elevi pentru examenul de Bacalaureat, Ministerul Educației organizează simulări la nivel național. Acestea sunt oportunități cruciale pentru elevi să se familiarizeze cu formatul și cerințele examenului final. Participanții la simulare, respectiv elevii claselor a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă, au avut de trecut, luni, 4 martie 2024, proba scrisă la Limba şi Literatura Română. Aceasta va fi urmată de alte probe, inclusiv de cea obligatorie a profilului și cea la alegere a profilului și specializării, astfel, că se anunță o săptămână de foc pentru elevi.

Probele scrise implică următoarele discipline: limba şi literatura română – proba E) a), limba şi literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale) – proba E) b), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie şi filosofie – probele E) c) şi E) d).

Simularea se va organiza în peste 1.320 de unităţi de învăţământ şi va implica participarea – estimată – a peste 146.000 de elevi.

Conform Ministerului Educației, elevii au fost programați să intre în săli până la ora 8:30, iar proba scrisă a început la ora 9:00. Timpul alocat pentru rezolvarea subiectelor este de 180 de minute (trei ore). Acest lucru presupune o gestionare atentă a timpului pentru a răspunde în mod eficient și complet la cerințele examenului. Pentru a reduce posibilitatea de fraude și a asigura imparțialitatea evaluării, lucrările elevilor au fost scanate în timpul examenului și vor fi corectate pe o platformă digitalizată. Această metodă asigură transparență și obiectivitate în procesul de evaluare. „În plus, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un clic”, a transmis ministrul educației, Ligia Deca.

Citeşte şi: Simulare Bac 2024. Subiectele şi baremele la română se anunţă luni la ora 15.00. Mesajul ministrului Ligia Deca

Una dintre schimbările semnificative aduse de simularea Bacalaureatului 2024 este eliminarea anumitor conținuturi din programă. Printre acestea se numără textul dramatic postbelic și perioada postbelică, precum și autorii canonici precum Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu. O altă modificare importantă este aceea că lucrările elevilor care susțin simulările de la BAC 2024 sunt scanate de către profesorii asistenți, potrivit ghidului Ministerului Educației.

Simulare Bac 2024. Scanarea lucrărilor

Lucrările elevilor care susțin simulările examenelor naționale (Evaluarea Națională și BAC 2024) sunt scanate de către profesorii asistenți, potrivit ghidului Ministerului Educației. Conform ghidului, lucrarea se scanează cu prima pagină nesecretizată, cu colțul din dreapta desfăcut. Dacă lucrarea are mai multe pagini cu colț (în cazul examenului de bacalaureat), acestea se vor scana secretizate. Platforma elimină prima pagină a lucrării, cea care se scanează nesecretizată.

În document se arată că fișierul rezultat în urma scanării va avea 2 pagini negre în plus față de lucrare: prima și ultima. Profesorii asistenți verifică dacă pe parcursul documentului paginile sunt întregi și lizibile.

Dacă sunt pagini care nu se văd bine, profesorii corectori le vor șterge și vor scana din nou lucrarea.

Art. 11 – „(10) După verificarea fiecărei lucrări, în ordinea primirii acestora, în prezența elevilor, asistenții scanează lucrarea, verifică existența corespondentei dintre numărul paginilor scanate, numărul paginilor lucrării în format fizic și numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate a examenului national de bacalaureat.

Profesorii cu doctorat vor fi verificați lunar, transmite Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Guvernul nu a acceptat nicio variantă propusă de federațiile sindicale
Marcarea lucrării în platformă presupune introducerea numărului de pagini al lucrării (care se selectează astfel: numărul total de pagini al lucrării scrise + 2 corespunzător celor două pagini negre generate de procesul de scanare), respectiv selectarea opțiunii „neprezentat” sau a opțiunii „eliminat”, în cazul elevilor care nu s-au prezentat sau, după caz, au fost eliminați de la proba respectivă. Lucrarea elevului eliminat nu se scanează si nu se încarcă în platformă.

(11) În situatia în care există elev/elevi care susține/susțin examenul în sală separată, lucrarea/lucrările acestuia/acestora se sigilează într-un plic de către asistenti, care se deplasează la cea mai apropiată sală în care se scanează lucrările, din centrul de examen. Plicul se desigilează, lucrarea/lucrările se scanează și se încarcă în aplicatie conform prevederilor alin. (10).”

„Cei mai mari dintre elevii noștri încep, de mâine, probele scrise ale simulării examenului național de bacalaureat. Succes, dragii mei! Am încredere că veți folosi acest moment pentru a vă familiariza cu atmosfera examenului din vară, precum și pentru a vă îmbunătăți rezultatele! Generalizarea evaluării digitalizate continuă cu probele scrise ale simulării examenului de bacalaureat care încep mâine în peste 1.300 de unități de învățământ. După încheierea evaluării acestor probe, vom folosi feedbackul colegilor noștri din teritoriu pentru a optimiza platforma de evaluare, înaintea examenelor naționale”, a transmis ministrul Educației, Ligia Deca.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
O nouă obligație pentru șoferi. Riscă să rămână fără permis
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Taxă pentru pensionari. Se achită obligatoriu în toată țara. Ministrul Muncii a anunțat: Afectează veniturile a peste 1,7 milioane de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Când se dau voucherele pentru curent electric. Ministrul a dat vestea
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici