Lăsata Secului de brânză, ultima zi „de dulce” înainte de Postul Paştelui 2025. Se mănâncă sarmalele şi se spală vasele temeinic

Singurele două zile cu dezlegare la pește din Postul Paştelui 2025 sunt pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 13 aprilie, în Duminica Floriilor.
Alina Costache
02 mart. 2025, 07:34
Lăsata Secului de brânză, ultima zi
Lăsata Secului 2024. De când începe postul Paștelui și cum ne putem pregăti sufletește

Lăsata Secului de brânză pentru postul Paștelui 2025are loc duminică, 2 martie 2025. De luni, 3 martie începe postul Paștelui, care va dura 40 de zile, până pe 19 aprilie 2025. Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc în aceeași zi, respectiv pe 20 aprilie.

Astfel, lăsatul secului de brânză se sărbătorește în Duminica izgonirii lui Adam din Rai, dar e precedat de o săptămână, săptămâna tirofagiei, în care se mănâncă lactate, ouă și pește în toate zilele, și în care, potrivit majorității tipicelor, nu are loc euharistia.

În calendarul bisericesc, Lăsata Secului pentru postul Paștelui se face în două etape. Primul eveniment este cu o săptămână înainte de intrarea în post, zi denumită și „Duminica Înfricoșătoarei Judecăți”, când se lasă sec de carne, iar ulterior, înainte cu o zi de postul Paștelui, când se lasă sec de brânză, zi denumită și „Duminca Izgonirii lui Adam din Rai”.

Semnificații și tradiții de Lăsata Secului

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui este mai mult decât o simplă schimbare în alimentație. Este un moment de tranziție spirituală, în care creștinii se pregătesc pentru perioada de post prin rugăciune, iertare și reflecție. Cele două date – Lăsata Secului de carne și Lăsata Secului de brânză – marchează etapele renunțării la alimentele de dulce și au un rol important în ritmul vieții creștine.

Această zi rămâne o sărbătoare încărcată de tradiții frumoase, care îmbină aspectele religioase cu cele populare.

În multe zone rurale din țară, Lăsatul Secului de Paști este o sărbătoare extrem de importantă. Marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.

O tradiție comună este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare. De Lăsata Secului, gospodarii mănâncă sarmale, carne prăjită, beau țuică și vin.

Un obicei întâlnit în Ardeal spune că în ziua de dinaintea începerii Postului Paștelui, femeile trebuie să spele toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, ca ele să poată fi folosite pentru mâncare de post.

În Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit. Oamenii trebuie să rostească cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”. Se spune că practicând acest obicei, vrăbiile nu vor strica ogoarele.

De Lasatul Secului, pe 2 martie, este ultima zi în care se mănâncă pește, lapte, ouă și brânză
Lăsata Secului este o rânduială considerată drept o formă de pregătire fizică și trupească a credincioșilor care urmează să țină post. Din 3 martie este prima zi a postului Sfintelor Paști, zi aliturgică (zi în care nu se săvârștește slujba Sfintei Liturghii)
„Începând cu această săptămână (din 3 martie) în biserică avem în fiecare zi Canonul cel Mare. Mai exact, mai multe slujbe bisericești care au un conținut important și la care îi rugăm pe credincioși să participe”, a declarat Părintele Gabriel Cazacu pentru Digi24.

  • 9 martie 2025 este prima duminică din postul Paștelui – postul începe cu Vecernia iertării.
  • 16 martie 2025 – a doua duminică din post – Sfântul Grigorie Palma;
  • 23 martie 2025 – a treia duminică din post – Cinstirea Sfintei Cruci;
  • 30 martie 2025 – a patra duminică din post – Sfântul Ioan  Scărarul;
  • 6 aprilie 2025 – a cincea duminică din post – Sfânta Maria Egipteanca;
  • 13 aprilie 2025 – duminca Floriilor, începe Săptămâna Mare înainte de Paște, Intrarea Domnului în Ierusalim;
  • 18 aprilie 2025 – Vinerea mare și sfântă;
  • 20 aprilie 2025 – Sfintele Paști – Hristos a Înviat.

În Postul Paștelui sunt două zile cu dezlegare la pește

În biserica ortodoxă, sunt rânduite de către Sfinții Părinți zile în care să se facă dezlegare la pește. Asta înseamnă că, în aceste zile desemnate, se pot consuma mâncărurile de post, dar se permite și consumul altor produse alimentare precum undelemn, vin și pește.
Zilele de post cu dezlegare la pește nu încalcă postul Sfânt, ci sunt zile de post cu mângâiere, în care postirea, ca jertfă, este combinată cu bucuria prezenței Mântuitorului în mijlocul credincioșilor.
Singurele două zile cu dezlegare la pește sunt pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 13 aprilie, în Duminica Floriilor.

Ce reprezintă perioada de post pentru credincioși

Postul Paștelui, denumit și Postul Mare este considerat cel mai aspru post din an, care se întinde pe o perioadă de 40 de zile. Este un timp dedicat rugăciunii și spovedaniei și un interval optim pentru participarea la slujbele bisericii. Este o perioadă de purificare trupească și sufletească, o chemare spre curățarea sufletului și apropierea de Dumnezeu, în care credincioșii sunt îndemnați de preoți să renunțe la gândurile rele, la certuri ori la bârfe.

Calendar ortodox 2 martie 2025. Sfântul ocrotitor al celor căsătoriţi şi al celor care vor să îşi întemeieze o familie. Rugăciune puternică pentru căsnicie liniştită

“Postul aduce liniște interioară, pe care, uneori, o putem dobândi greu, dar care, odată atinsă, este extrem de valoroasă. Sfinții Părinți au îndemnat întotdeauna credincioșii spre post, milostenie și fapte bune în biserică.
Postul trebuie să fie un prilej, un moment bun, pentru părere de rău pentru păcatele pe care, poate, le-am săvârșit, dar și pentru dorința de a ierta ori de a fi iertați. Trebuie să fie un moment bun pentru pace, liniște, iubire și îmbrățisarea celor dragi.”
Dacă ne uităm la câte tulburări sunt în lumea în care trăim, câte conflicte și agresivitate, sunt convins că nu putem să nu conștientizăm că, fiecare dintre noi, avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu.
Este bine ca în această perioadă, creștinii să meargă să se spovedească și să se împărtășească. Acest post al Paștelui este despre alungarea întunericului și apropierea noastră, ca oameni, de lumină, mai exact de lumina sfintei Învieri” a transmis Părintele Gabriel Cazacu.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului înainte de Postul Paștelui

În multe regiuni ale țării, de Lăsata Secului se organizează mese în familie pentru care se pregătesc bucate tradiționale și nu lipsesc preparatele făcute cu ouă, lapte precum bulz cu smântână, mămăligă cu brânză și ou, paste, eclere sau plăcinta cu brânză.

Potrivit tradiției, de Lăsata Secului de brânză finii merg cu plocon la nași

Ziua este considerată o sărbătoare culinară, motiv pentru care finii merg la nași în vizită și le oferă mai multe daruri sau plocon, așa cum se mai numește în anumite zone ale țări, un pachet format din mai multe alimente printre care și carne de pasăre ori un desert făcut în casă.

Horoscop 3 martie 2025. Comunicatorul Mercur intră în focosul Berbec, ghizii spirituali influenţează zodiile

La sate, de Lăsata Secului de Paști încă se păstrează obiceiuri specifice unui început de An Agrar (celebrat la echinocțiul de primăvară). Mai exact, au loc ritualuri de îmbătrânire și înnoire a timpului, ocazie cu care se adună tineri și bătrânii, fac focuri și petrec timp împreună pentru a celebra evenimentul.
Se aprind lumânări și se pomenesc cei care nu mai sunt printre noi
Înainte de Lăsatul Secului se pomenesc cei adormiți. Oamenii merg la biserică, acolo unde se organizează parastase și se dau alimente de pomană, pentru sufletele celor plecați.

Pe vremuri, seara de Lăsata Secului era denumită și un „Revelion al postului”. Era ultima petrecere la care oamenii mai participau până la sărbătoarea de Înviere a Domnului, deoarece, odată cu începutul postului nu se mai fac nunți până după Paște.

DailyBusiness
VIDEO Furtună devastatoare la Sinaia. Acoperișuri smulse, copaci căzuți și DN1 blocat de vijelie
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
”Te invit undeva mișto!” Avocatul lui Călin Georgescu ar fi fost înregistrat de minora care susține că a fost agresată sexual
Capital.ro
Călin Georgescu, îngrozit. A anunțat imediat după arestare: Ca tată, aceste subiecte sensibile...
Playtech.ro
Motivul ciudat pentru care românii din diaspora cumpără case în sate depopulate din România! Preţurile au început deja să...
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Fața nevăzută a magistraților. Cum își acordă sume obscene de bani
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Furtunile au făcut prăpăd la Sinaia. Stațiunea a fost măturată de vijeliile puternice: drumuri blocate, copaci căzuți și acoperișuri smulse de pe bloc
Cancan.ro
Andreea Marin confirmă DESPĂRȚIREA de Adrian Brîncoveanu: 'Este adevărat, eu am luat hotărârea!' 😲
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
S-a stins cea mai iubită și apreciată actriță ale scenei și filmului românesc. O țară întreagă o plânge. Nu va fi uitată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Înregistrare bombă! Trump se lăuda că a amenințat că va bombarda Moscova dacă Putin va ataca Ucraina
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
PORR nu încetinește ritmul pe Autostrada Sibiu – Pitești! Imaginile din șantier te vor surprinde (VIDEO)