Laserul de la Măgurele, vineri au început teste importante. Este cel mai puternic laser din lume

La Măgurele, au început testele pentru laserul de mare putere care va deveni funcţional în februarie 2019 . Aparatul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, la identificarea conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, dar şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale.

18 mai 2018, 07:18
Laserul de la Măgurele, vineri au început teste importante. Este cel mai puternic laser din lume

Laserul va folosi şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale, care sunt trimise în perioade îndelungate de timp.

Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România. Investiţia de la Măgurele se ridică la 300 de milioane de euro.

Pentru început, fasciculul laser va avea o putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura„, spune directorul proiectului, profesorul Nicolae Zamfir. „În perioada aceasta se fac teste pentru putere intermediară, undeva la 3 petawati. S-au început aceste teste în urmă cu câteva săptămâni, astăzi se face testul de putere, testele importante„, a mai spus el.

Citeşte şi Laserul de la Măgurele a fost asamblat şi au început primele teste. Când va fi obţinut primul fascicul laser

Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.

140 de persoane lucrează în total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români şi străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect ştiinţific în care este implicată România.