Laszlo Borbely, despre ieşirea UDMR de la guvernare: Avem şi nemulţumiri, dar nu e bine să decidem pripit

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că la şedinţa Consiliului Permanent, care este programată joi, la Cluj Napoca, se va face o analiză a realizărilor şi nerealizărilor din cadrul coaliţiei de guvernare, însă o decizie privind o eventuală ieşire de la guvernare ar putea fi luată abia după o dezbatere laborioasă.

26 nov. 2014, 13:28
Laszlo Borbely, despre ieşirea UDMR de la guvernare: Avem şi nemulţumiri, dar nu e bine să decidem pripit

„Au trecut aceste alegeri, noi am încercat să facem o analiză şi a rezultatelor alegerilor, asta vom face şi mâine (la Consiliul Permanent al UDMR, n.r.) şi evident punctul meu de vedere îl voi spune la şedinţa Consiliului. Răspund de zona de guvernare în rândul UDMR, am făcut o analiză destul de amănunţită a perioadei în care am fost în coaliţie, cam jumătate de an sau puţin mai mult, şi vom discuta şi această problemă. Pentru că vine o perioadă dificilă cu Legea Bugetului şi cu altele şi trebuie să vedem ce am făcut împreună şi ce nu am făcut împreună în această coaliţie şi sper cât de curând să avem o întâlnire în cadrul coaliţiei să discutăm această problemă. Mi se pare foarte important dacă te angajezi la o guvernare – din câte ştiu eu au fost alegeri prezidenţiale nu parlamentare sau în ceea ce priveşte guvernul, dar este bine pentru că a fost un anumit semnal dat de către populaţie, e bine să facem această analiză. Sper că toţi cei din coaliţie au făcut sau fac această analiză’, a susţinut Laszlo Borbely, citat de Agerpres.

Politicianul UDMR a spus că nu este genul de om care să transmită mesaje prin presă, că îşi va preciza concret punctul de vedere la reuniunea Consiliului Permanent, dar după ce situaţia va fi analizată aşa cum s-a întâmplat şi la nivelul organizaţiei Mureş a UDMR.

CITEŞTE ŞI UDMR decide joi dacă rămâne în Guvern: Dacă guvernarea nu este pentru oameni, nu are rost să stăm

Laszlo Borbely a precizat că în rândul UDMR există şi unele nemulţumiri legate de participarea la coaliţia guvernamentală, dar că există şi realizări alături de partenerii din coaliţie în folosul cetăţenilor.

Colegii ştiu, de fapt, că avem şi unele nemulţumiri. Vă aduc aminte că domnul Kelemen Hunor, în luna iulie, şi-a dat demisia din funcţia de ministru, ca să vă spun un exemplu. Deci cred că e bine analizăm aceste lucruri, nu e bine să decizi pripit fără o analiză amănunţită şi eu sper că mâine vom avea timpul să ascultăm argumentele fiecăruia din Consiliu şi să luăm o decizie în cunoştinţă de cauză‘, a afirmat acesta.

Laszlo Borbely a precizat că votul electoratului maghiar acordat în alegerile prezidenţiale va fi la fel de important în cadrul deciziei care se va lua la Cluj-Napoca, însă e nevoie de o analiză şi prin prisma rezultatelor participării în coaliţia de guvernare.

‘E important votul electoratului maghiar, aici nu intru în analiză ce a însemnat sau ce nu a însemnat, că vom analiza mâine, dar contează foarte mult ce am făcut sau ce nu am făcut la guvernare. I-am întrebat în urmă cu două sau trei luni (pe membrii Consiliului Permanent al UDMR, n.r.) şi au spus, marea majoritate, că totuşi e bine să fim acolo, mai aproape de decizie, a fost o poziţie. Eu cred că decizia noastră în legătură cu guvernarea trebuie să fie clară în ceea ce priveşte aceste elemente, ce am făcut şi ce nu am făcut, în rest trebuie să ţinem cont de poziţia electoratului’, a susţinut Laszlo Borbely.

În privinţa unei eventuale oferte făcute de PNL cu privire la perspectiva formării unei noi majorităţi parlamentare, Laszlo Borbely a susţinut că nu a primit nicio propunere de acest gen.

‘Nu. Din câte ştiu eu nu am primit niciun fel de ofertă, cred că nici nu e cazul acum să primim asemenea oferte’, a mai spus Laszlo Borbely.