Laszlo Tokes, scrisoare către Klaus Iohannis: Prin retragerea decoraţiei sunt pedepsit pentru libertatea de exprimare

Laszlo Tokes acuză, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, că prin retragerea decoraţiei "Steaua României" este "pedepsit pentru libertatea de exprimare", în condiţiile în care, argumentează acesta, "critica unor articole ale Constituţiei într-un stat de drept nu înseamnă nerespectarea ei, ci este pur şi simplu uzul unui drept fundamental".

04 mart. 2016, 15:59
Laszlo Tokes, scrisoare către Klaus Iohannis: Prin retragerea decoraţiei sunt pedepsit pentru libertatea de exprimare

Multi am fost si multi suntem care am crezut ca, dupa Revolutia de la Timisoara, libertatile fundamentale si drepturile omului vor fi pe deplin respectate in Romania. Si iata, acum sunt pedepsit exact pentru ce am fost persecutat inainte de decembrie ’89 – pentru libertatea de exprimare„, a transmis Laszlo Tokes, intr-o scrisoarea, potrivit HotNews.ro.

Acesta se intreaba daca „toti cei care au fost condamnati pentru coruptie si au vreo distinctie din partea statului roman au fost supusi aceluiasi procedeu”.

Domnule Presedinte, ca fost lider al Forumului Democratic German din Romania, trebuie sa stiti foarte bine ca granitele culturale ale natiunilor si granitele politice ale tarilor europene de obicei nu coincid. Am sustinut si sustin si acum, ca asemenea pozitiei Austriei fata de comunitatea de limba germana din Italia si asemenea Romaniei, care in mod just isi ridica vocea pentru apararea drepturilor comunitatilor romanilor din Moldova, din Ucraina sau din Serbia, si Ungaria are dreptul – ba chiar obligatia constitutionala – sa protejeze comunitatile maghiare de dincolo de granitele ei.

Practica politica dusa de Austria, Croatia, Suedia, Danemarca, Germania si Romania trebuie sa fie valabila si justa chiar si in cazul Ungariei. Acest lucru l-am sustinut in repetate randuri, si il sustin si acum. Gestul dumneavoastra inspirat din demersul pornit de domnul Victor Ponta este nu numai contrar spiritului Timisoarei, ci si un imens autogol politic si diplomatic. Care v-a fi legitimitatea morala a demersurilor politicii externe romanesti vizavi de romanii din Moldova, Ucraina, Serbia sau chiar Ungaria?

Sau doriti si Dumneavoastra continuarea practicii de standard dublu: ce este bine si permis pentru romani, este interzis pentru maghiari?

Stimate domnule Presedinte, nu stiu daca ati luat aceasta decizie din proprie convingere, sau v-ati lasat ghidat si supus presiunilor din partea lui Corina Cretu, Victor Ponta si alti socilalisti, dar nici nu este important. Cu sau fara Dumneavoastra, cu sau fara distinctie, eu raman fidel idealurilor revolutiei din Timisoara. In aceasta regiune, romanii si maghiarii trebuie sa-si respecte reciproc libertatea celuilalt, si daca e cazul, trebuie sa luptam unindu-ne fortele pentru libertatea si drepturile noastre. Asa cum am facut in decembrie 1989 la Timisoara.

Uniti in libertate: romani, germani, maghiari„, mai spune acesta.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind retragerea decoratiei Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler acordata lui Laszlo Tokes.