Laszlo Tokes face declaraţii incendiare înaintea comemorării revoluţiei maghiare din 15 martie: „Revendicăm drepturi de autodeterminare a populaţiei maghiare din Transilvania”

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că revendică drepturile de autodeterminare a populaţiei maghiare din Transilvania.

12 mart. 2021, 20:11
Laszlo Tokes face declaraţii incendiare înaintea comemorării revoluţiei maghiare din 15 martie: „Revendicăm drepturi de autodeterminare a populaţiei maghiare din Transilvania”

Laszlo Tokes a mers mai departe şi a spus în discursul său că etnicii maghiari Beke Istvan si Zoltan Szocs au oferit o pildă, atunci când au încercat să detoneze o bombă la ceremonia de 1 Decembrie din 2015, de la Târgul Secuiesc, faptă pentru care au fost condamnaţi la câte 5 ani de închisoare în 2018.

„Poporul secuiesc este neînfricat în libertatea sa şi a transmis mereu un mesaj către puterile dintotdeauna. Secuii n-au căzut niciodată la compromis în privinţa autodeterminării lor. În urmă cu 100 de ani, la Trianon, am fost privaţi de aceste drepturi. În ’89, deşi secuii şi maghiarii erau în prima linie în lupta anticomunistă, am fost ignoraţi. Revendicăm drepturi de autodeterminare a populaţiei maghiare din Transilvania. Nu cunoaştem compromis în această cauză.

Laszlo Tokes îl atacă şi pe preşedintele UDMR, Kelemen Hunor

Suntem consternaţi văzându-l pe preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ce poziţie a luat în discursul antimaghiar al lui Klaus Iohannis. În ceea ce priveşte procesul lui Beke Istvan şi Zoltan Szocs, pilda lor dovedeşte că sunt în închisoare pentru că au luptat pentru autodeterminare şi libertatea secuilor. L-aş ruga pe Kelemen Hunor să ia poziţie în favoarea autonomiei ţinutului secuiesc şi a celor doi”, a spus Tokes Laszlo.

El a susţinut o conferinţă de presă alături de preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Bal, şi de preşedintele Cabinetului de politică externă şi naţională al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Szilagy Zsolt, pe tema Zilei Libertăţii Secuilor, 10 martie, când se comemorează executarea Secuilor Martiri postpaşoptişti, şi pe tema iniţiativei cetăţeneşti europene pentru protecţia regiunilor naţionale.

„Exodul de astăzi cunoaşte noi valuri, nu doar transilvănenii, ci şi secuii. Această iniţiativă cetăţenească are un ţel important, să îi ţină pe maghiari şi secui aici în ţară, să nu plece. Cer încetarea discriminării economice a secuimii. Transilvania, Partiumul au nevoie de posibilităţi de dezvoltare a economiei”, a mai spus Tokes Laszlo, conform Stiripesurse.

Citeşte şi: Șeful SIAS dinamitează cazul Oneşti: „Teorema lui Pitagora ne spune că orice polițist putea să execute foc asupra agresorului”


loading...
Partenerii noștri