Șeful SIAS dinamitează cazul Oneşti: „Teorema lui Pitagora ne spune că orice polițist putea să execute foc asupra agresorului”

Noi detalii halucinante ies la iveală în cazul celor doi muncitori ucişi de un bărbat de 68 de ani care i-a sechestrat în apartamentul său din Oneşti. Primii agenţi de la Poliţia oraşului au râs de cererile bărbatului care flutura un cuţit cu lama de 30 de centimetri, după cum reiese din discuţiile surprinse de chiar de bodycam-urile cu care erau dotaţi. Mai mult, poliţitşii aveau chiar şi cheile apartamentului, însă nu le-au folosit. Asta reiese din raportul final al anchetei, întocmit de conducerea Poliţiei în cazul Oneşti.

12 mart. 2021, 15:54
Șeful SIAS dinamitează cazul Oneşti: „Teorema lui Pitagora ne spune că orice polițist putea să execute foc asupra agresorului”

Dezvăluirile făcute de Șeful SIAS despre cazul Oneşti fac lumină privind modul în care au acţionat forţele de ordine. Uşa apartamentului lui Gheorghe Moroşan a fost spartă în cele din urmă cuun berbece. Operaţiunea a durat câteva minute, însă agresorul era în apartament cu cele doi bărbaţi pe care îi înjunghiase.

Potrivit Digi24, poliţiştii erau obligaţi să ţină pornite camerele video (body-cam) pe tot parcursul intervenţiei – de la început până la sfârşit. Surse din rândul anchetatorilor susţin că agenţii nu au făcut acest lucru. Nu le-au oprit însă în momentul în care au purtat un dialog cu agresorul.

Șeful SIAS dinamitează cazul Oneşti. Discuţia uluitoare purtată de poliţişti cu agresorul

„Deschide, bă, ușa, să intrăm!”, iar agresorul îl întreabă de la balcon: „Cine ești tu, mă?”.

Replica polițistului: „Sunt și eu, pe aici”.

Poliţiştii prezenţi la scenă au râs toţi şi au ironizat revendicările bărbatului.

Chiar dacă agresorul avea patru dosare pentru violenţă,  poliţiştii nu au ţinut cont de acest aspect. Unul dintre dosare fusese deschis chiar în 2021, când a atacat o femeie, a dat buzna peste ea în casă şi a ameninţat-o cu un cuţit.

Victima şi-a retras, însă, plângerea, iar, astfel, dosarul a fost închis.

Citeşte şi: Raportul final în cazul Oneşti ar putea fi făcut public azi. Anunţul lui Lucian Bode

În schimb, în raportările trimise superiorilor de la Bucureşti, poliţiştii din Oneşti l-au prezentat pe Gheorghe Moroșan drept un pensionar care și-ar fi pierdut apartamentul la începutul anului, cu toate că imobilul fusese pierdut în urmă cu 10 ani.

„Negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112 și astfel nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta”, a declarat joi chestorul Florentin Brăcea, potrivit sursei citate.

În plus, poliţiştii au raportat incidentul către superior, fără să respecte procedura. Comandanții Poliției Române au aflat oficial despre incidentul de la Onești după aproape două ore de la moartea victimelor, adică la ora 19:00.

Poliţiştii de la Bacău şi-au anunţat superiorii de la Bucureşti despre dubla crimă de la Oneşti printr-un grup de WhatsApp, deşi legal ar fi trebuit să facă raportări oficiale în sistemul informatic la Poliţiei.

14 poliţişti cercetaţi în cazul crimei de la Oneşti

Informarea a plecat de la Oneşti către IPJ Bacău după ora 16, la mai bine de patru ore de la momentul în care începuse grozăvia. Mai mult, IPJ Bacău a anunţat oficial IGPR despre criza ostaticilor din Oneşti la ora 19, la mai bine de două ore de la momentul în care muncitorii fuseseră ucişi.

Potrivit sursei citate, raportul final al anchetei recomandă cercetarea disciplinară a 14 polițiști. O parte dintre ei sunt acuzați că l-au privat de informații pe singurul ofițer pregătit să dezamorseze un astfel de conflict.

Comandantul Structurilor Acțiuni Speciale susţine că nu era nevoie de coborâre în rapel și nici măcar de lunetiști, dacă se lua decizia ca agresorul să fie eliminat.

„Nu trebuia o pușcă cu lunetă. Din mai multe motive: distanța de la baza locului până la limita superioară a subiectului aflat în balcon este de 10 metri. Distanța de la baza blocului până la mijlocul aleii care despărțea blocul vizat de blocul de vizavi este opt metri. Teorema lui Pitagora ne spune că distanța directă de tragere este în 12 și 13 metri. Între 12 și 13 metri, orice polițist din Poliția Română, cu pistolul aflat în dotare, putea să execute foc de precizie, în condițiile în care ținta era un om de 140 de kg”, a declarat Alexandru Scurtu, șeful SIAS, conform Digi24.

Surse din Poliție spun că în raport scrie, negru pe alb, că cei care au acționat greșit sunt responsabili moral pentru moartea celor doi electricieni. Pe lângă cercetarea disciplinară propusă de raportul final, Ministerul de Interne a sesizat deja și Parchetul, pentru neglijență în serviciu.

Citeşte şi: Noi detalii ies la iveală în cazul tragediei de la Oneşti. Şefii Poliţiei au făcut declaraţii