Laszlo Tokes i-a cerut lui Viktor Orban să susţină eforturile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc „într-un mod mai eficient”

În opinia lui Laszlo Tokes, primul test al unităţii maghiare care se doreşte în Transilvania va fi elaborarea şi adoptarea legii minorităţilor.

23 iul. 2022, 16:31

Fostul pastor Laszlo Tokes i-a cerut premierului ungar Viktor Orbán să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc, în prezentarea pe care a susţinut-o în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad, relatează Hirado.

„Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru (Viktor Orban, n.r.) să susţină eforturile de autonomie a Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a spus Laszlo Tokes, potrivit sursei citate.

Viktor Orban, la Băile Tuşnad: Ucraina niciodată nu va câştiga războiul împotriva Rusiei. Este nevoie de negocieri cu SUA
Laszlo Tokes a mai declarat că incriminarea instituţiei autonomiei este o caracteristică a vieţii politice româneşti încă de la începutul anilor ’90. Acesta l-a citat pe fostul preşedintele Ion Iliescu, dintr-un fost document secret făcut public, care în 1995 i-a spus secretarului de stat adjunct american Richard Holbrooke că aprobarea cererii de autonomie ar “duce la bantustanizarea României”.

Potrivit lui Tokes, această viziune s-a reflectat şi într-o declaraţie din urmă cu doi ani a preşedintelui Klaus Iohannis, când acesta i-a acuzat pe social-democraţi că „vor să asigure o autonomie largă pentru Ţinutul Secuiesc” şi că „vor să dea Transilvania ungurilor”, mai exact, lui Viktor Orbán .

În opinia lui László Tőkés, dorinţa de autonomie a fost motivul pentru care István Beke şi Zoltán Szőcs (doi extremiști maghiari care plănuiau un atentat cu bombă la Târgu Secuiesc) au fost condamnaţi la închisoare din motive politice, şi tot din acest motiv i-a fost retras Ordinul Naţional “Steaua României” pe care îl primise.

Potrivit fostului episcop reformat, din cauza faptului că la Bucureşti autonomia este incriminată în mod constant, şi viaţa politică maghiară din Transilvania este divizată de subiectul autodeterminării naţionale.

„Nu putem schimba această situaţie contradictorie decât printr-o voinţă publică unitară. Împreună cu aliaţii direcţi – Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi cu Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) – Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) va continua să lupte pentru autonomie în forma în care aceasta a fost descrisă şi în programul UDMR, şi nu va accepta niciun compromis”, a mai declarat politicianul maghiar.

Scandal în timpul discursului lui Viktor Orban de la Băile Tușnad. Românii au venit cu bannere pe care au scris ”Transilvania, pământ românesc”

Acesta a mai adăugat că vor profita de avantajul prezenţei UDMR în Guvernul României pentru a da un nou impuls subiectului autonomiei, care necesită aprobarea Parlamentului României.

În opinia lui Laszlo Tokes, primul test al unităţii maghiare care se doreşte în Transilvania va fi elaborarea şi adoptarea legii minorităţilor, prevăzută în programul de guvernare.