Laura Codruţa Kovesi, în La Repubblica: Societatea civilă vrea o Românie curată, onestă, fără corupţie

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), și-a exprimat temerea, într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica, în legătură cu faptul că Ordonanța de Urgență privind modificarea Codurilor Penale ar putea intra, totuși, în vigoare, dacă ordonanța de abrogare va fi atacată și declarată neconstituțională.

RomaniaTV.net
09 feb. 2017, 15:06
Laura Codruţa Kovesi, în La Repubblica: Societatea civilă vrea o Românie curată, onestă, fără corupţie

„Ordonanța de revocare conține formulări pe care Curtea Constituțională le-a declarat neconstituționale. Fiind neconstituționale, revocarea ordonanței ar putea fi invalidată”, a explicat Laura Codruţa Kovesi.

Întrebată dacă există riscul ca puterea politică din România să încerce să limiteze prerogativele instituțiilor care luptă împotriva corupției, așa cum s-a întâmplat și în alte state, Laura Codruța Kovesi a spus că acest pericol a existat și în trecut. „Au fost multe guverne la putere, unele au încercat să ne obstrucționeze activitatea. Am văzut multe propuneri de amendamente legislative care ne-ar fi afectat negativ capacitatea operațională. Acum, problema cea mai gravă este că ultimul amendament a fost retras, dar a apărut în Monitorul Oficial”, a spus șefa DNA.

Kovesi a mai explicat că scopul procurorilor nu este să schimbe legi, ci să impună aplicarea lor, dar că trebuie, în același timp, să informeze societatea despre efectele pe care le poate avea modificarea legislației privind corupția: „Separarea puterilor în stat este, pentru mine, o valoare constituțională la care nu se poate renunța cu niciun preț”.

Citeşte şi Kovesi declară pentru BBC că se teme de desfiinţarea DNA

Descrisă în articolul din La Repubblica drept „eroina protestelor societății civile” și „eroina națiunii și a unei țări curate”, Kovesi a afirmat în interviu că pentru ea, ca procuror, este totuna dacă este ținta criticilor sau a elogiilor. „Nu trebuie să ne influențeze dezbaterea publică, noi trebuie să aplicăm legea. Deciziile de anchetare și condamnările trebuie să sporească încrederea cetățenilor în instituții, nu să ducă la o creștere a popularității. Desigur, DNA are în sondaje o susținere publică de 55%, una foarte mare în comparație cu media instituțiilor de la noi. E un semnal important că societatea din România și-a schimbat mentalitatea. Societatea civilă vrea o Românie curată, onestă, fără corupție”, spune procurorul șef al DNA.

Despre corupție, Kovesi a afirmat că nu este un fenomen care dispare odată ce sunt operate arestări sau când suspecții sunt puși sub acuzare și a insistat asupra măsurilor preventive ce trebuie luate, inclusiv asupra necesității de a face educație anticorupție de pe băncile școlii.

„Trebuie să le spunem tuturor cât ne costă corupția, ca societate. Nu doar DNA conduce această luptă. Sunt implicați și judecătorii, și societatea civilă, așa cum se și vede în aceste zile. Probabil tocmai lupta cetățenilor este componenta cea mai importantă a eforturilor anticorupție”, a estimat șefa DNA.