Laura Codruţa Kovesi, subiectul unui amplu articol în The Guardian: „Legea e aceeaşi pentru toţi”

Laura Kovesi, primul prim-procuror european al EPPO (Parchetul European), a fost luni descrisă pe larg, în termeni laudativi, în prestigioasa publicaţie britanică The Guardian.

RomaniaTV.net
03 aug. 2020, 07:15
Laura Codruţa Kovesi, subiectul unui amplu articol în The Guardian: „Legea e aceeaşi pentru toţi”

„Laura Codruţa Kovesi şi-a făcut un nume la cârma respectatei Direcţii Naţionale Anticorupţie din România. A anchetat miniştri şi primari, devenind rapid una dintre preferatele Parlamentului European şi a militanţilor anticorupţie.

Kovesi era favorita multor guverne, dar nu şi al celui român, care a jurat să facă tot posibilul pentru a-i bloca campania pentru a ajunge primul procuror european”, scrie The Guardian.

„Legea este la fel pentru toţi. Măsura succesului nostru o va da încrederea cetăţenilor în instituţia pe care o reprezentăm”, este citată Kovesi.

EPPO este o idee veche de 25 de ani la nivel european, care permite judecarea cazurilor de fraudă cu fonduri europene şi fraude transfrontaliere cu TVA. Se estimează că doar din fraude cu TVA se pierd la nivel european 50 de milioane de euro pe an. 

Kovesi va conduce parchetul european cu ajutorul mai multor procurori din statele membre, dar investigaţiile propriu zise se vor desfăşura la nivel local, fiind doar coordonate de EPPO.

Citeşte şi: Primul termen în dosarul în care comună Gornet contestă măsura carantinării şi cere despăgubiri de 4 milioane de euro