Laura Codruţa Kovesi, vizită în Ucraina. Ce a discutat şeful Parchetului European cu anchetatorii ucraineni

Procurorul-şef european Laura Codruţa Kovesi şi procurorul european Juraj Novocky s-au întâlnit, vineri, în Ucraina, cu procurorul general ucrainean Iryna Venediktova, în contextul în care armata rusă continuă bombardamentele.

18 mart. 2022, 17:00
Laura Codruţa Kovesi, vizită în Ucraina. Ce a discutat şeful Parchetului European cu anchetatorii ucraineni

Laura Codruţa Kovesi şi autorităţile ucrainene au convenit asupra cooperări privind protejarea intereselor financiare ale UE și Ucrainei, se arată într-un comunicat al Parchetului European.

„Căutarea, arestarea și confiscarea bunurilor criminalilor de război” va fi unul dintre obiective, a anunțat procurorul general din Ucraina, pe Facebook.

Şeful Parchetului a reiterat că investigaţiile privind crimele de război şi crimele împotriva umanităţii vor fi „esenţiale”.

„Investigațiile dumneavoastră privind crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina vor fi esențiale pentru a pune în mișcare roțile justiției internaționale și pentru a permite începerea procesului de vindecare a națiunilor ucrainene și ruse.

Întreaga lume este martoră la suferința, disperarea și distrugerea pe care războiul lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei le provoacă milioanelor de compatrioți ai voștri. Suntem mișcați de exemplul dumneavoastră, de hotărârea parchetului ucrainean de a continua să lucreze sub asediu, bombardat, în pragul anihilării”, a transmis Laura Codruța Kovesi după întrevedere.

Citeşte şi: Veşti bune pentru români! Preţurile la energie şi gaze rămân plafonate încă un an de zile. Anunţul făcut de ministrul Virgil Popescu!

În urma discuțiilor dintre Laura Kovesi, procurorul european Juraj Novocky și procurorul general ucrainean Iryna Venediktova, s-a stabilit un mecanism de cooperare pentru a proteja interesele financiare ale UE și ale Ucrainei, prin demararea de anchete și urmăriri penale, potrivit Libertatea.

De asemenea, vor fi aduși în fața justiției „fără întârzieri nejustificate toți suspecții sau cei acuzați de infracțiuni împotriva bugetului UE”, se precizează în comunicatul Parchetului European (EPPO).

La rândul ei, procurorul general ucrainean, Iryna Venediktova, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că Laura Kovesi „a venit să ne sprijine în Ucraina” și că românca este „primul dintre oficialii Uniunii Europene care vizitează Ucraina într-o perioadă dificilă, de război”.

Procurorul general ucrainean a precizat că obiectivul cooperării este „căutarea, arestarea și confiscarea bunurilor criminalilor de război”.

„S-a discutat despre interacțiunea Parchetului UE cu grupul operativ al Procuraturii Generale pentru căutarea, arestarea și confiscarea bunurilor criminalilor de război. Trebuie să găsim tot ce aparține celor care lansează rachete și susțin uciderea în masă a civililor. Proprietatea lor va merge la reconstruirea statului și la compensarea pierderilor pentru fiecare ucrainean”, a spus Venediktova.

„Am primit sprijin incontestabil de la Laura Kovesi și sunt sigură că împreună vom avea succes. Din prima zi, ea ne-a oferit ajutor și eforturi comune pentru a opri agresiunea rusă. Procurorul-șef al UE crede sincer că Ucraina este acum fortăreața Europei”, a mai precizat procurorul general din Ucraina.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă respinge proiectul lui Arafat privind starea de criză: ”Personal, nu l-am acceptat!”