Laura Kovesi, şefa Parchetului European, discurs în Parlamentul European: Ne vom confrunta cu oameni puternici şi periculoşi VIDEO

Laura Codruţa Kovesi, şefa Parchetului European, a susţinut marţi un discurs în Comisia LIBE a Parlamentului European, în care a avertizat că parchetul se va confrunta cu adversari puternici și că va avea nevoie de resurse financiare solide.

03 dec. 2019, 18:39
Laura Kovesi, şefa Parchetului European, discurs în Parlamentul European: Ne vom confrunta cu oameni puternici şi periculoşi VIDEO

„Odată ce va deveni operațional, Parchetul European va trebui să investigheze eficient fraudele și să urmărească recuperarea prejudiciilor. În orice caz, nu vom putea reduce fraudarea banilor europeni doar prin anchete și condamnări. Avem nevoie de prevenție. Rolul indirect al Parchetului European va fi să furnizeze analize referitoare la tiparele infracțiunilor săvârșite și la modurile lor de operare. Aceste analize pot duce la identificarea principalelor vulnerabilități și riscuri în procedurile de folosire a fondurilor europene. Analizele ne vor ajuta să identificăm cum putem dezvolta mai departe aceste proceduri astfel încât să evităm astfel de fraude. Prin urmare, Parchetul European poate îmbunătăți prevenția fraudării prin informarea celorlalte organisme europene. Derularea coordonată a investigațiilor în toate statele membre care face parte din EPPO va necesita un schimb rapid de informații. Este necesară, deci, dezvoltarea unei relații foarte strânse cu Europol, OLAF și Eurojust”, a declarat şefa Parchetului European în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE).

Ea a enumerat mai multe măsuri necesare pentru operaţionalizarea EPPO, inclusiv majorarea resurselor financiare alocate, și a avertizat că instituţia europeană se va confrunta cu „oameni puternici, periculoşi”.

„Am fost procuror pentru jumătate din viața mea. Sunt perfect conștient de provocările viitoare. Transformarea EPPO în realitate nu va fi ușoară. Putem reuși doar dacă lucrăm în echipă. Cu toții: Colegiul procurorilor europeni, procurorii europeni delegați, autoritățile naționale, instituțiile UE, dar, în general, toți cei care înțeleg importanța vitală a menținerii statului de drept în societățile noastre. Pe baza experienței mele în lupta împotriva corupției la nivel înalt și a fraudei financiare, ne vom confrunta cu oameni puternici și periculoși. Din acest motiv, doresc ca EPPO să fie o instituție cu adevărat independentă, eficientă și puternică, o instituție în care cetățenii vor avea încredere”, a mai declarat Kovesi.


loading...