Laura Kovesi: DNA a pus sechestru de 263 milioane euro în 2016 numai pentru infracţiuni de abuz în serviciu

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, a afirmat joi că prejudiciul identificat de DNA în 2016, reprezentând sechestre, numai pentru faptele de abuz în serviciu, este de 263 de milioane de euro.
Iulian Tudor
23 nov. 2017, 18:53
Laura Kovesi: DNA a pus sechestru de 263 milioane euro în 2016 numai pentru infracţiuni de abuz în serviciu

„Mai mult de un sfert din inculpații trimiși în judecată în 2016 au comis infracțiuni de abuz în serviciu. Prejudiciul identificat de DNA, reprezentând sechestre, numai pentru fapte de abuz în serviciu în 2016, este de 263 milioane euro. Aceste date statistice ne arată o situație îngrijorătoare a fenomenului de abuz în serviciu și ne arată că nu avem un sistem de achiziții publice curat și transparent. Rezultatele noastre demonstrează că în lipsa unor măsuri clare de prevenire corupția în instituțiile publice s-a manifestat prin aceleași acțiuni repetitive”, a precizat Laura Codruța Kovesi la „Forumul Republica Moldova-România în domeniul justiției Ediția a II-a”, potrivit site-ului DNA, scrie Agerpres.

Procurorul-șef al DNA a adăugat că, întrucât tipologiile repetitive identificate în anchete dovedesc că există vulnerabilități majore ale sistemului de achiziții publice, a efectuat un studiu cu privire la abuzul în serviciu în domeniul achizițiilor publice.

„Iată câteva dintre concluziile studiului. Atribuirea contractelor sau plățile aferente contractelor este condiționată frecvent de primirea unor sume de bani. Deși pagubele sunt clare, procurorii dovedesc de fiecare dată că nu este vorba de simple greșeli, ci de abuzuri care, cel mai des, maschează o mită sau un folos. În multe dintre dosare, concomitent cu infracțiunea de abuz în serviciu, au fost comise și infracțiuni de luare și dare de mită, falsuri, înșelăciune, folosirea de informații nedestinate publicității, evaziune fiscală, spălare de bani, conflict de interese sau folosirea influenței funcției de conducere într-un partid în scopul obținerii unor foloase”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Ea a arătat, totodată, că cei care au avut inițiativa și au coordonat activitatea ilicită au deținut funcții de conducere pe diferite paliere — funcții publice alese, respectiv președinte de consiliu județean, primar de oraș sau comună, viceprimar sau funcții publice numite sau ocupate prin concurs, respectiv prefect, director în structuri subordonate consiliului județean/primăriei, director economic primărie, director adjunct în structuri tehnice din cadrul consiliului județean, șef serviciu.

Mai mult, procurorul șef al DNA a precizat că au fost identificate mecanisme de fraudare a banului public în toate etapele caracteristice procesului de achiziție publică, respectiv în planificarea, în atribuirea contractului și executarea acestuia.

„Se fac, uneori, plăți pentru lucrări neefectuate sau statul plătește un preț mai mare pentru unele produse sau servicii. Se achiziționează frecvent produse inutile sau aparatură care nu poate fi instalată și utilizată. Se achiziționează lucrări a căror execuție nu poate fi verificată și cuantificată”, a menționat Kovesi.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 13.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan