Laureatul Nobel pentru literatură Kenzaburo Oe a murit la vârsta de 88 de ani

Laureatul Nobel pentru literatură pe 1994 Kenzaburo Oe, simbol progresist şi nonconformist, a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat luni editura Kodansha.

13 mart. 2023, 09:11
Laureatul Nobel pentru literatură Kenzaburo Oe a murit la vârsta de 88 de ani

Romancierul japonez Kenzaburo Oe, laureat al premiului Nobel, a murit la varsta de 88 de ani.  „A murit de bătrânețe în primele ore ale zilei de 3 martie”, a precizat editorul într-un comunicat, adăugând că acesta a fost deja înmormântat, în familie.

Kenzaburō Ōe s-a născut în localitatea Ōse din zona Uchiko, Prefectura Ehime, pe insula Shikoku, una dintre cele patru insule principale din arhipelagul japonez. A fost al treilea din cei șapte copii ai familiei, o familie tradițională, care a trăit de sute de ani în valea natală, pe care niciunul dintre ei nu o părăsise vreodată.

Doliu în lumea medicală! A murit academicianul Ovidiu Bojor, cel mai cunoscut fitoterapeut român
Kenzaburo Oe, al doilea laureat al Premiului Nobel pentru Literatură al Japoniei, cu insistenţa sa de a angaja cititorul într-un dialog provocator asupra condiţiei umane, este una dintre cele mai pasionate voci ale conştiinţei care contracarează tradiţia culturală minimalistă a ţării, care pune imaginea şi estetica tăcerii mai presus de preocupările sociale şi politice”, îl caracteriza Academia Nobel.

„Notes from Hiroshima” (1965) este o colecţie de mărturii emoţionante ale victimelor din 6 august 1945. Apoi, în „Notes from Okinawa” (1970), el este interesat de soarta tragică a acestui mic arhipelag periferic al Japoniei, care va fi retrocedat de Statele Unite abia în ​​1972.

Urât de naţionaliştii japonezi, Kenzaburo Oe a fost dat în judecată pentru defăimare zeci de ani mai târziu pentru că şi-a amintit în acest eseu că soldaţii japonezi au fost forţaţi să se sinucidă în timpul bătăliei de la Okinawa din 1945. A câştigat procesul după o procedură lungă.

Doliu uriaş în cultura română. Ne părăsesc MARILE personalităţi
Nostalgia lui pentru pădure şi miturile copilăriei sale vor fi o altă mare sursă de inspiraţie pentru romanele sale („Jocul secolului”, „M/T şi povestea minunilor pădurii”…).

În 1994, Premiul Nobel pentru Literatură l-a consacrat pe cel „care, cu o mare forţă poetică, creează o lume imaginară în care viaţa şi mitul se condensează pentru a forma o imagine deconcertantă a situaţiei umane fragile actuale”.

La scurt timp după aceea, refuzul său de a primi Ordinul Culturii, o distincţie japoneză acordată de împărat, a stârnit scandal în ţara sa. „Nu pot recunoaşte nicio autoritate, nici o valoare mai înaltă decât democraţia”, a justificat scriitorul, fidel idealului său.