Doliu uriaş în cultura română. Ne părăsesc MARILE personalităţi

Artista Liana Maria Petruţiu, cunoscută pentru realizările sale în calitate de autor de filme de animaţie pentru copii, pentru lucrări de artă plastică şi decorativă, dar şi pentru ilustraţii în ziare şi reviste, a murit.

10 mart. 2023, 20:07
Doliu uriaş în cultura română. Ne părăsesc MARILE personalităţi

Doliu în cinematografie. S-a stins Liana Maria Petruţiu, cunoscută pentru plastica inovativă din filmele ei de animatie, printre cele mai cunoscute fiind ecanizările după Ion Creangă sau seria de autor „Planetele Otiliei”.

Liana Maria Petruţiu a devenit cunoscută pentru realizările sale în calitate de autor de filme de animaţie pentru copii, pentru lucrări de artă plastică şi decorativă, dar şi pentru ilustraţii în ziare şi reviste.

Doliu în lumea muzicii internaţionale! Unul dintre cei mai mari artişti ai planetei a plecat la ceruri
Născută în 1940, a absolvit a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (promoţia 1965).

A ecranizat basme de Ion Creangă (Fata babei și fata moșului, Punguța cu doi bani), poezii de Marin Sorescu (Plimbare în lună), schițe de Caragiale (Domnul Goe). A evocat deseori, în peliculele sale, lumea circului (Hai la circ!, A fost odată un clovn).

Rafinamentul graficii și al cromaticii a fost remarcat deseori, mai ales în cazul unor filme precum Cartea cu guturai ori Inima cea mică, dar și în seria de autor Planetele Otiliei”, potrivit publicației digitale ArRC a Uniunii Cineaștilor din România.

Doliu în lumea muzicii de petrecere. Sandu s-a stins din viaţă: „Dumnezeu sa te ierte și sa te odihnească în pace taicutul meu bun”