Lazăr anunţă că va sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională privind OUG pe legile justiţiei

Procurorul general, Augustin Lazăr, anunţă, la RFI, că Ministerul Public analizează dispoziţiile legale suspecte de neconstituţionalitate în ordonanţa pe legile justiţiei, iar luni va face demersurile pentru sesizarea Curţii Constituţionale. "În cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională a României, vom vedea, fie cu conflict de natură constituţională, fie verificarea caracterului textului ordonanţei, dacă are un caracter constituţional sau nu", spune Lazăr.

RomaniaTV.net
22 feb. 2019, 18:17
Lazăr anunţă că va sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională privind OUG pe legile justiţiei

Augustin Lazăr a vorbit, într-un interviu la RFI, despre o blocare a sistemului de justiţie. „Va fi o blocare a sistemului justiţiei, în primul rând o blocare a Ministerului Public fiindcă iată care este cea mai delicată dintre dispoziţiile care au venit, dispoziţia legală care permitea delegarea în toate funcţiile de conducere în care numirea se face de preşedintele României a fost eliminată să nu se mai poate face niciun fel de delegare pe aceste funcţii de conducere, or delegarea era menită tocmai pentru a genera soluţii rapide în situaţii de urgenţă. (…) Va fi o blocare. Să vedem, dacă nu funcţionează instituţia, cum vor putea fi instrumentate dosarele. Cine va explica de ce s-a prescris o anumită faptă într-un anumit dosar, dacă dosarele nu sunt instrumentate şi instituţia Ministerului Public nu funcţionează?”, a afirmat Lazăr.

El a spus că Ministerul Public analizează dispoziţiile legale care ar putea fi neconstituţionale.

Citeşte şi: Proteste ale judecătorilor şi procurorilor în mai multe oraşe. De luni, magistraţii vor suspenda activitatea pentru o săptămână

„Cineva trebuie să observe. Suntem într-un stat de drept şi nu poţi lăsa un act normativ care să fie suspect de neconstituţionalitate să funcţioneze aşa până când blochează justiţia. Vreau să vă spun că Ministerul Public face o analiză foarte atentă a dispoziţiilor legale suspecte de neconstituţionalitate şi în cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională a României, vom vedea fie cu conflict de natură constituţională, fie verificarea caracterului textului ordonanţei, dacă are un caracter constituţional sau nu”, a anunţat Lazăr.

Întrebat ce se va întâmpla dacă se merge la CCR în încercarea de a bloca OUG, dar CCR nu face acest lucru, Lazăr a afirmat: „Eu zic că în urma punctelor de vedere şi poziţii adoptate de magistraţii procurori nu se poate să nu se deştepte raţiunea legiuitorului, a instituţiilor competente care să observe că nu e posibil să faci altfel decât spun juriştii. Când există un raţionament juridic, lucrurile astea nu se pot face cum crede cineva, la voia întâmplării”.
„Acesta va fi un test de rezistenţă pe care îl va da corpul magistraţilor în general, corpul procurorilor în special, pentru a arăta dacă ei reprezintă cu adevărat a treia autoritate în stat sau România are mai puţine autorităţi. Eu zic că da, că avem motive să fim optimişti”, a mai spus Lazăr.

Referitor la Secţia specială pentru magistraţi. el a spus: „Ea este un fapt împlinit în acest moment. A fost introdusă şi funcţionează în acest moment, aşa cum funcţionează. (…) Aşa cum este formulat acel text, pare că el doreşte să scoată această secţie de sub controlul procurorului general. O astfel de secţie sau direcţie nu poate exista în afara Ministerului Public decât sub controlul procurorului general, care trebuie să-l exercite conform legii”.