Lazăr, despre preluarea dosarelor poliţistului pedofil: Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică are resurse mult mai bine pregătite

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a explicat de ce Parchetul General a preluat cauzele în care este vizat poliţistul Eugen Stan, Lazăr precizând că Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică are "resurse mult mai bine pregătite pentru un astfel de caz".

11 ian. 2018, 07:11
Lazăr, despre preluarea dosarelor poliţistului pedofil: Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică are resurse mult mai bine pregătite

„Dosarul a fost preluat pe rolul Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General care are resurse mult mai bine pregătite pentru a instrumenta un astfel de caz şi, desigur, va da răspuns la toate aspectele care au fost puse în discuţie în legătură cu modul de comitere a faptelor, în legătură cu modul de instrumentare”, a declarat procurorul general al României.

Întrebat dacă a fost o muşamalizare din partea poliţiştilor, Lazăr a spus: „Ancheta va clarifica toate aspectele astea”.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunţat, miercuri, că a preluat şi dosarul Parchetului Judecătoriei Sectorului 5, constituit în urma unei plângeri din 2016, pe care, iniţial, Secţia 18 de Poliţie a vrut să-l claseze.

Procurorul general a dispus, miercuri, preluarea de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a cauzei privind săvârşirea a trei infracţiuni de agresiune sexuală de către Eugen Stan, precum şi a unei infracţiuni de perversiune sexuală.

Totodată, a fost preluat şi un dosar instrumentat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, în care a fost începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni de agresiune sexuală, dosar constituit în urma unei plângeri datând din anul 2016. Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 5 au arătat, miercuri, că, în cazul unei plângeri de agresiune sexuală depusă de o femeie în 2016 împotriva lui Eugen Stan, agenţii Secţiei 18 din Capitală au ascuns calitatea de poliţist a lui Eugen Stan, ba mai mult au propus şi clasarea cauzei.

„Preluarea celor două dosare în vederea efecturării urmăririi penale de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei are ca temei necesitatea verificării tuturor faptelor cu un mod de operare asemănător comise pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, calitatea de angajat al Ministerului Afacerilor Interne pe care o are inculpatul Stan Eugen, complexitatea celor două cauze dată de numărul mare al persoanelor vătămate, de multitudinea probelor care trebuie administrate şi de varietatea mijloacelor de probă, precum şi impactul deosebit creat în societate prin comiterea unor asemenea fapte”, arată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de presă. 

Potrivit Parchetului General, din ordonanţa de preluare a celor două cauze rezultă că în ceea ce priveşte cele două infracţiuni de agresiune sexuală comise împotriva celor doi minori, pe 5 ianuarie 2018, într-un lift al unui bloc din cartierul Drumul Taberei din Bucureşti, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pe 8 ianuarie 2018. Parchetul Tribunalului Bucureşti a mai dispus, tot pe 8 ianuarie 2018, extinderea urmăririi şi a acţiunii penale faţă de Eugen Stan şi pentru o a treia infracţiuni de agresiune sexuală, pe data de 22 octombrie 2012, tot în liftul unui imobil din Capitală, victima fiind, de asemenea, o minoră, în vârstă de 7 ani. În aceeaşi cauză, pe 26 octombrie 2012, s-a început urmărirea penală faţă de autor necunoscut, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de perversiune sexuală.

Procurorii au mai reţinut că, pe 2 noiembrie 2009, o minoră de 14 ani a fost victima agresiunii unui bărbat, în timp ce se afla în scara unui bloc din Bucureşti.

„În ceea ce priveşte dosarul preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, menţionăm că fost începută urmărirea penală in rem, la data 10 decembrie 2016, sub aspectul infracţiunii de agresiune sexuală, prev. de art. 219 alin. 1 din Codul penal, fapta fiind comisă în incinta scării unui bloc din sectorul 5. Dosarul s-a constituit ca urmare a plângerii persoanei vătămate, între persoanele bănuite de comiterea acestei fapte aflându-se inculpatul Stan Eugen”, mai arată Parchetul General.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost informat de către Poliţia Română în vederea iniţierii unei analize privind modul de instrumentare a lucrărilor penale în care este cercetat Eugen Stan şi dispunerea de măsuri legale, în funcţie de rezultat.