Lăzăroiu: România îşi trage un glonţ în picior prin demersul de suspendare a preşedintelui

USL "pune un pistol în mâna UDMR" prin demersul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, iar pieţele nu vor înţelege  că "e un joc al unor copii imaturi cu chibriturile". Sunt declaraţiile făcute de sociologul Sebastian Lăzăroiu la RFI.

RomaniaTV.net
22 nov. 2011, 13:02
Lăzăroiu: România îşi trage un glonţ în picior prin demersul de suspendare a preşedintelui

Sebastian Lăzăroiu a precizat că primul scop al demersului USL privind suspendarea este acela de „a acoperi tot tărăboiul din PSD privind excluderea lui Mircea Geoană”.

„Dar mai e un scop aparent, o mişcare tactică: Opoziţia încearcă să pună în mâna UDMR-ului un pistol, ca să se apere de o eventuală agresiune a partenerilor de guvernare. Aici mă refer la reformele care ar trebui să fie făcute pentru anul viitor: reorganizarea administrativ-teritorială, Parlamentul unicameral, 300 de parlamentari, vot prin corespondenţă. Sunt teme cu care UDMR nu e de acord şi evident se teme că PDL ar putea să forţeze şi atunci USL îi pune această armă în mână UDMR-ului, pe care UDMR-ul s-o ţină la tâmpla PDL-ului: dacă vreţi să forţaţi lucrurile şi noi putem să votăm suspendarea. Ceva de genul ăsta”, a declarat Lăzăroiu.

Fostul consilier a explicat că demersul USl va afecta credibilitatea României pe plan extern.

” Pe măsură ce vor avansa cu aceste discuţii despre suspendarea preşedintelui, o să vedem şi efectele în exterior. N-am văzut nici o ţară, care să fie cât de cât stabilă, care la un moment dat să-şi tragă un glonţ în picior! Asta se va întâmpla. Pieţele se uită cu atenţie şi o să vadă că sunt nişte băieţi… ei nu o să înţeleagă că e un joc al unor copii imaturi cu chibriturile, care n-are nici o finalitate. Ei o să înţeleagă că e instabilitate politică în România şi că Parlamentul vrea să-l suspende pe preşedinte. Evident că asta va afecta credibilitatea României”, a precizat Lăzăroiu.

Sociologul a mai arătat că un eşec în Parlament al suspendării, „previzibil” de altfel, „va duce la scăderea USL-ului în sondaje”.

„De altfel, procedura e mult mai greoaie decât în 2007, iar şansele ei sunt mult mai mici, pentru că între timp, un domn de la PSD, Dan Şova (senator PSD-n.r.) a mai introdus o centură de siguranţă pentru preşedinte şi anume chiar dacă Parlamentul va hotărî suspendarea, acea hotărâre poate fi atacată la Curtea Constituţională. Deci nu se va ajunge la referendum, nici măcar dacă există majoritate în Parlament”, a conchis Lăzăroiu.