Le-a ajuns cuţitul la os: 72% dintre bulgari nu mai suportă situaţia din ţara lor

72% dintre bulgari califică situaţia din ţara lor ca fiind intolerabilă. Bulgarii protestează de la începutul anului faţă de sărăcie şi corupţie, potrivit unui sondaj al institutului Open Society, publicat sâmbătă.

RomaniaTV.net
27 iul. 2013, 14:42
Le-a ajuns cuţitul la os: 72% dintre bulgari nu mai suportă situaţia din ţara lor

Bulgarii care protestează de la începutul anului faţă de sărăcie şi corupţie, califică în proporţie de 72% drept „intolerabilă” situaţia din ţara lor, potrivit unui sondaj al institutului Open Society publicat sâmbătă, relatează AFP.

Acest nivel de 72% constituie un record în ultimii şase ani şi o creştere cu 15 puncte în raport cu iulie 2012, potrivit acestui sondaj realizat în perioada 5-16 iulie pe un eşantion format din 1.155 de persoane. Abia 2 la sută consideră situaţia „normală” şi 22% o califică drept „suportabilă”.

În ceea ce priveşte situaţia economică, 63% consideră că aceasta s-a înrăutăţit într-un an şi 37% se tem că aceasta va continua să se agraveze.

Aproximativ 40% dintre bulgari au mai multă încredere în instituţiile europene decât în cele bulgare, iar 70% sunt mulţumiţi că ţara lor este membră UE pentru că astfel au posibilitatea să lucreze în Uniunea Europeană, să călătorească liber şi să acceseze fonduri europene. În schimb, 67% se opun adoptării euro.

Regimul de austeritate pus în aplicare, în cadrul căruia moneda bulgară, leva, este dependentă de euro şi care garantează o stabilitate macroeconomică, obţine susţinerea a 56% din populaţie.

Potrivit unui studiu al sindicatului KNSB publicat sâmbătă, 51,7% dintre gospodării, respectiv 3,7 milioane de persoane, trăiesc cu un venit lunar de 310 leva (158 de euro) de persoană, cu mult sub 566,63 leva (290 de euro) de persoană necesari pentru o viaţă normală, venit la care au acces doar 13,4% dintre gospodării.

Bulgarii sunt divizaţi în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Guvernul de tehnocraţi al lui Plamen Oreşarski, susţinut de socialişti şi a cărui demisie este cerută de manifestanţii reuniţi zilnic la Sofia, a constatat Open Society.

Dintre persoanele intervievate, 37,5% sunt în favoarea unei demisii imediate a Guvernului, acuzat că este o „marionetă a oligarhiei”, 37,5% apreciază că Executivul care a preluat puterea la sfârşitul lui iunie trebuie să îşi continue activitate, iar 25% vor alegeri anticipate în acelaşi timp cu alegerile europene din mai 2014.

Parlamentul obţine încredere a doar 10% din populaţie.

În cazul unor alegeri în perioada următoare, partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov şi socialiştii (PSB) ar obţine 23,4% şi, respectiv, 22,1%, potrivit Open Society. Totuşi, un sondaj al institutului Sova-Harris afirmă că PSB ar câştiga alegerile cu 19,3% din voturi, faţă de 16,9% cât ar obţine GERB.

O coaliţie de partide mici de dreapta şi verzi care se vrea reprezentanta clasei de mijloc, ce constituie nucleur dur al manifestaţiilor actuale, ar obţine doar 3,9% din voturi, potrivit Sova-Harris.