Le Figaro, despre criza politică din România: „Coaliţia se destramă din cauza propriei guvernări”

Miniştrii USR PLUS au demisionat în bloc, marţi. reproşându-i premierului liberal "deriva dictatorială", scrie jurnalistul Paul Cozighian, într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro.

08 sept. 2021, 16:55
Le Figaro, despre criza politică din România: „Coaliţia se destramă din cauza propriei guvernări”

Criza politică din România a ajuns subiect de stire în Le Figaro.

„Nimic nu mai funcţionează la Bucureşti între PNL şi tânăra formaţiune de centru dreapta USR PLUS, care au împărţit puterea executivă timp de doar opt luni. Toţi membrii USR-Plus din Guvern, în frunte cu vicepremierul şi copreşedintele formaţiunii Dan Barna, şi-au prezentat marţi demisiile, deşi au deţinut pentru prima dată în cariere funcţii ministeriale. Prin plecarea a o treime din echipa guvernamentală, premierul Florin Cîţu (PNL) este supus presiunilor. La fel şi preşedintele ţării, Klaus Iohannis, care aparţine aceleiaşi formaţiuni şi care a părut să îl susţină pe şeful guvernului. Deocamdată, opoziţia de stânga priveşte ca observator această luptă internă între formaţiunile de dreapta din România”, se arată în articolul din Le Figaro.

Citeşte şi: Cine sunt interimarii din Guvernul Cîţu. Decretele au apărut în Monitoul Oficial

„Picătura de apă care a umplut paharul dreptei a fost decizia premierului de a aloca administraţiilor locale zece miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii locale. O «sifonare» a fondurilor publice, conform USR-Plus, care a refuzat să aprobe acest proiect, acuzându-l pe Florin Cîţu de „dispreţ la adresa justiţiei şi de permiterea fraudelor”. Refuzând să semneze pentru a permite deblocarea fondurilor, ministrul Justiţiei, Stelian Ion (USR-PLus), a fost demis de prim-ministru, cu acordul preşedintelui”, mai scrie jurnalistul Paul Cozighian

De asemenea, în articol se mai precizează că USR-iştii i-au reproşat lui Florin Cîţu „deriva dictatorială” în efortul acestuia de a deveni noul lider al liberalilor la viitorul congres PNL programat pe 25 septembrie. Ei cred că cele zece miliarde de euro ar servi, în realitate, cumpărării susţinerii aleşilor şi baronilor locali, de care depinde alegerea premierului în funcţia de preşedinte al PNL.

Citeşte şi: Ludovic Orban, reacţie dură după ce Florin Cîţu vrea să oprească votarea moţiunii. „Nimeni nu are voie să ameninţe parlamentarii PNL. Prezenţa la plen este obligatorie”

Un alt dezacord între PNL şi USR PLUS l-a reprezentat reformei justiţiei, se mai arată în articolul din Le Figaro. Solicitată de multe ori de Bruxelles, această reformă nu pare să avanseze, în pofida eforturilor ministrului responsabil de acest domeniu, Stelian Ion. Demiterea sa de către premier este în mare parte rezultatul criticilor pe care le formula la adresa partenerilor liberali din coaliţie. În opinia sa, aceştia tergiversau şi chiar blocau reformele, deşi fuseseră deja elaborate şi supuse aprobării guvernului de multe luni. USR-Plus îl acuză şi pe preşedintele României, liberalul Klaus Iohannis, că nu a exercitat mai rapid rolul de mediator în actuala criză, notează Le Figaro.

Klaus Iohannis, care deocamdată pare să îl susţină pe premier, i-a îndemnat pe diplomaţii români reuniţi pentru conferinţa anuală să transmită în străinătate mesajul că „România este o ţară stabilă. Cele mai bune soluţii pentru a continua gestionarea afacerilor ţării de către un guvern de centru-dreapta vor fi găsite, în scopul depăşirii actualei crize politice”, se mai arată în articolul citat de Mediafax.