Leacuri care scad colesterolul

Colesterolul este o substanță grasă, indispensabilă bunei funcționări a organismului. Reglementează permeabilitatea membranelor celulare și constituie materia primă pentru sinteza anumitor hormoni. În exces, se acumulează în vasele de sânge, îngustându-le. 

11 sept. 2017, 08:22
Leacuri care scad colesterolul

Organismul uman are nevoie de colesterol. În mod normal, ficatul este cel care sintetizează cea mai mare parte din colesterolul de care ai nevoie, restul provenind din alimentație. Totuși, când concentrația sa din sânge nu este ținută sub control, se poate transforma într-un dușman pentru sănătate. Excesul poate fi eliminat printr-un regim de viață sănătos, printr-o alimentație corectă și grație remediilor naturiste. 

Decoct din rădăcină de brusture

Remediile cu rădăcină de brusture au proprietatea de a proteja ficatul și a reduce concentrația de colesterol din sânge. Fierbe, 2 minute, 2 lingurițe de rădăcină tocată mărunt într-o cană cu apă. Acoperă apoi și lasă la infuzat 10 minute. Bea 2 căini pe zi. 

Ceai de rostopască

Cunoscută și sub denumirea de Iarbă de negi, rostopasca este bună pentru scăderea colesterolului şi are rol de protector hepatic. Poate fi folosită sub formă de infuzie, obținută din 2 lingurițe plantă (doza maximă fiind de 1 g la 24 ore) la o cană cu apă clocotită. Bea lichidul treptat, pe parcursul unei zile. Preparatele cu rostopască se administrează cel mult 7 zile consecutive, cu pauze de 2 săptămâni. 

Ulei de măsline extravirgin

Numeroase studii au dovedit că ulieul de măsline extravirgin, obținut prin presare la rece, scade valorile colesterolul rău LDL şi le creşte pe cele ale colesterolul bun HDL. Uleiul de măsline conține cantități mari de grăsimi mononesaturate, ceea ce ajută la creșterea colesterolului bun. Astfel, riscul de depunere a colesterolului rău pe vasele de sânge este scăzut, prevenind apariția bolilor cardiovasculare. E suficient să consumi două linguri cu ulei de măsline pe zi, pe termen nelimitat.

Atenție!

Nu folosi ulei de măsline extravirgin la prăjit. Acest tip de ulei devine toxic pentru organism la temperaturi înalte. Cele mai indicate tipuri de uleiuri pentru prăjit sunt cele rafinate, de floarea-soarelui sau de măsline, virgin.

Usturoiul

Consumul de usturoi previne apariția accidentelor vasculare cerebrale şi a bolilor de inimă, asociate cu un nivel crescut al colesterolului rău. Conţine antioxidanţi, magneziu, vitamina B6, C şi B1. Un studiu australian a arătat că suplimentele cu usturoi reduc nivelul de colesterolului cu până la 8 %. Ca să îşi păstreze proprietăţie vindecătoare, usturoiul trebuie consumat în stare crudă, 2-3 căţei pe zi. Poţi lua şi suplimente alimentare cu usturoi, într-o cură de 1-2 luni.

Semințele de in

Sunt o sursă bogată de Omega 3 şi de fibre solubile. După ce sunt date prin râşniţa de cafea, le poți amesteca cu iaurt şi cu cereale la micul dejun. Un studiu realizat recent în Olanda a dovedit că 2 linguri cu seminţe de in pe zi duc la scăderea colesterolului cu aproximativ 18%. 

Ceaiul verde

Studiile arată că infuzia de ceai verde reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (colesterolul rău). Ceaiul are în compoziţie polifenoli, substanţe care au capacitatea de a împiedica absorbţia grăsimilor în sânge şi, în acelaşi timp, de a elimina excesul de colesterol din organism. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită. Se bea cel puţin 3 săptămâni, câte 2 căni pe zi. Este indicat să bei ultima cană cu cel puţin 2 ore înainte de culcare, deoarece conţine cofeină.

O alimentație sănătoasă, cu preparate proaspete sau gătite prin fierbere, coacere, la abur, săracă în grăsimi saturate (unt, smântână, grăsimi animale), reduce aportul alimentar de colesterol rău.
Mișcarea zilnică – 30 de minute de mers în pas alert –,  stimulează arderile celulare și îndepărtarea toxinelor.

Femeile la menopauză care iau medicamente pentru colesterol au un risc crescut de diabet