Leancă: Proiectele energetice dintre Moldova şi România merg bine. Vom face şi poduri noi peste Prut

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a salutat vineri, la Bruxelles, modul în care decurge desfăşurarea proiectelor energetice cu România, transmite Agerpres.

15 nov. 2013, 11:48
Leancă: Proiectele energetice dintre Moldova şi România merg bine. Vom face şi poduri noi peste Prut

Iurie Leancă a subliniat că lucrările de la gazoductul Iaşi-Ungheni vor fi finalizate în primul trimestru al anului viitor, iar în curând ar putea demara proiecte de interconexiune ale liniilor electrice, precum şi construcţia a noi poduri peste Prut.

Într-o conferinţă de presă comună cu premierul român Victor Ponta şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Leancă a precizat că, datorită conlucrării bune cu România şi cu Comisia Europeană, lucrările de construcţie ale gazoductului Iaşi-Ungheni au demarat la 27 august, iar în primul trimestru al anului 2014 urmează să fie finalizate.

Acest gazoduct este extrem de important pentru asigurarea securităţii energetice a ţării sale. ‘Suntem pe calea corectă şi astfel va fi mult mai simplu să atingem un sistem energetic mult mai sigur şi mai puţin vulnerabil la tot felul de oscilaţii în regiune’, a explicat Iurie Leancă.

El a precizat că a discutat cu Ponta şi cu Barroso şi în privinţa interconexiunii în domeniul energiei electrice, iar în perioada imediat următoare ar urma să fie implementate şi proiecte în acest domeniu. ‘Am constatat care sunt paşii următori şi sunt convins că în curând putem trece la studii de fezabilitate pentru a putea implementa aceste proiecte extrem de importante’, a mai spus premierul moldovean.

Premierul moldovean a reiterat angajamentul ţării sale de a continua reformele europene, menţionând că la summitul Parteneriatului Estic de le Vilnius ţara sa va parafa Acordul de asociere şi pe cel de liber schimb. Leancă a subliniat că Republica Moldova va continua reformele pentru a putea semna cele două documente în 2014, după care îşi doreşte să obţină şi asocierea politică la UE, ‘dar asta după ce îndeplinim anumite condiţii’.

VEZI SI: Barroso: Comisia Europeană va propune ridicarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova