Lebede moarte de gripă aviară găsite în Şantierul Naval Constanţa

13 lebede moarte au fost descoperite în zona Şantierului Naval Constanţa, iar în cazul a două dintre ele s-a identificat drept cauză a morţii gripa aviară.

14 ian. 2021, 16:27
Lebede moarte de gripă aviară găsite în Şantierul Naval Constanţa
FOTO: Pixabay

Lebede moarte de gripă aviară. Autorităţile sanitar-veterinare fac cercetări pentru stabilirea cauzei morţii celorlalte păsări şi au dispus o serie de măsuri pentru identificarea sursei gripei aviare şi pentru limitarea răspândirii acesteia, informează Agerpres.

Urmare a confirmării, în 11.01.2021, a două cazuri de influenţă aviară (gripa aviară) de tipul H5 la 13 lebede de iarnă prelevate din Şantierul Naval Constanţa, Dana 30 a Portului Constanţa din localitatea Constanţa, judeţul Constanţa, au fost notificate toate structurile implicate şi se vor aplica măsurile impuse prin Manualul Procedural„, se anunță în comunicatul de presă transmis de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa.

Lebede moarte de gripă aviară. Autorităţile au dispus măsuri pentru limitarea răspândirii gripei aviare

Pe cale de consecință, în apropierea zonei în care au fost găsite păsările moarte, s-au dispus o serie de măsuri, printre care: recensământul şi identificarea tuturor exploataţiilor ce deţin păsări domestice şi sălbatice; prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, şi păsările de curte şi alte păsări, în special raţele şi gâştele; în cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta de urgenţă medicul veterinar sau DSVSA Constanţa; interzicerea circulaţiei sau a transportului a păsărilor, ouălor, cărnii şi cadavrelor păsărilor.

Citeste si Fenomen miraculos după incendiul care a mistuit o biserică din Suceava. Cum au rămas două incoane INTACTE după ce focul a lăsat doar scrum în jur: Iată cum Dumnezeu ne uimeşte de fiecare dată – FOTO

Totodată, s-a luat măsura „intensificării supravegherii oficiale a populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă, şi monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave, dacă este necesar cu cooperarea vânătorilor şi a ornitologilor, şi raportarea descoperirilor de păsări moarte autorităţilor competente, precum şi îndepărtarea, la cât mai mare distanţă, a carcaselor de păsări moarte, de către un personal instruit în prealabil în legătură cu măsurile de autoprotecţie împotriva infectării cu virus şi de prevenire a răspândirii virusului la animalele susceptibile„.

În urma verificărilor efectuate în Dana 30 a Portului Constanţa, „nu au fost identificate urme de produs petrolier pe luciul apei şi nici mirosuri specifice de substanţe chimice„, au declarat reprezentanţii Gărzii de Mediu.