„La fel ca în cazul acestor descoperiri, și produsele fără fum se află acum la o răscruce: demonizate de unii, ignorate de alții, dar susținute tot mai mult de dovezi științifice solide.”, a declarat Di Giovanni.
Alternative reale pentru un risc mai mic
PMI a investit peste 14 miliarde de dolari în cercetarea și dezvoltarea produselor alternative mai puțin nocive, cum ar fi dispozitivele de încălzire a tutunului și pliculețele cu nicotină. În prezent, aceste produse sunt disponibile în 95 de piețe și sunt folosite de peste 38 de milioane de adulți. Compania a anunțat că, în primul trimestru din 2025, 42% din veniturile sale provin din produse fără fum. O dovadă clară a transformării în curs.
România, unde fumatul rămâne o problemă majoră de sănătate publică, ar putea beneficia semnificativ de o strategie de reducere a riscurilor, după modele deja testate cu succes. În Japonia, utilizarea exclusivă a țigărilor a scăzut de la 19,6% în 2014 la 9,4% în 2023, odată cu creșterea utilizării produselor cu tutun încălzit. În mai puțin de zece ani, unul din doi fumători japonezi a renunțat la țigări, iar în Tokyo și în alte regiuni, peste 50% din piața nicotinei este deja fără fum. „Este un lucru fără precedent și un exemplu pe care îl putem reproduce și în alte locuri”, a declarat în cadrul evenimentului Technovation Vassilis Gkatzelis, President East Asia, Australia and Global Travel Retail Region, Philip Morris International. Și a continuat: „Prohibiția protejează țigările, nu oamenii. Vestea bună? Fumătorii adulți sunt pregătiți. Ei cer alternative mai bune. Atunci când reglementările permit accesul, fumătorii sunt gata să facă o alegere mai bună.” În Noua Zeelandă, reglementarea produselor fără fum ca bunuri de consum a dus la o scădere cu peste 47% a prevalenței fumatului zilnic în doar patru ani.
Oportunitate ignorată sau criză perpetuată?
În mod paradoxal, în ciuda progreselor tehnologice și a apelurilor din partea comunității științifice, produsele alternative continuă să fie întâmpinate cu suspiciune. Di Giovanni a reamintit că, încă din 1997, ONU recomanda reducerea toxicității produselor din tutun, iar în 2015, OMS vorbea despre necesitatea unei reglementări inteligente a nicotinei. Cu toate acestea, politicile publice rămân lente sau chiar opace în fața schimbării.
Situația din Australia arată cât de important este ca politicile să fie adaptate realității și să încurajeze tranziția către alternative legale și mai puțin nocive.
Dacă nu fumezi, nu începe. Dacă fumezi, renunță. Dacă nu poți, schimbă.
Technovation 2025 a transmis un mesaj clar: viitorul sănătății publice depinde de curajul de a inova și de înțelepciunea de a reglementa cu mintea, nu cu frica. PMI își menține obiectivul declarat de a înlocui complet țigările pentru toți fumătorii adulți care nu renunță și face apel la politici care sprijină această transformare. Într-o lume în care 8 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor cauzate de fumat, ignorarea alternativelor dovedite științific nu mai este o opțiune responsabilă.
Material susținut de Philip Morris România.