Legalizarea consumului de canabis în scop medicinal, discutată în Parlament

Legalizarea canabisului în scop medicinal în România revine în discuție în Parlament, la mai bine de un an în care un proiect de lege a fost inițiat. Acest aspect este dezbătut astăzi în Camera Deputaților.

25 ian. 2021, 15:14
Legalizarea consumului de canabis în scop medicinal, discutată în Parlament

Legalizarea consumului de canabis în scop medicinal, discutată în Parlament. Conform jurnaliștilor DIGI24, pacienții cu boli cronice în faza terminală ar avea acces în premieră, în România, la calmante pe bază de canabis. Canabisul ar fi folosit strict în scop medicinal, iar proiectul de lege este dezbătut astăzi în Camera Deputaților.

Citește și: Când va începe al treilea val al pandemiei în România? Semnalul de alarmă, tras de dr. Marius Geantă: „Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina”

Proiectul de lege a fost depus în anul 2019 în Parlament, după ce a pornit de la inițiativă civică, o petiție lansată de o tânără a cărei mamă a murit de cancer. Petiția a reușit să adune 20.000 de semnături. Inițiativa legislativă a fost asumată de doi deputați PSD și de un deputat USR și semnat de alți 100 de parlamentari.

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat și a ajuns la Camera Deputaților unde astăzi va fi discutat într-una din comisiile de specialitate. Pentru a fi adoptat trebuie să ajungă la vot în plenul Camerei Deputaților și să primească un vot favorabil.

Legalizarea consumului de canabis în scop medicinal, discutată în Parlament. Conform proiectului de lege, canabisul ar urma să fie administrat doar în scop medicinal, sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare.

O ţară vecină României, pe cale să legalizeze canabisul

Ucraina a organizat duminică, în paralele cu alegerile locale, un referendum cu cinci întrebări în care, printre aletele, electoratul a fost chestionat în legătură cu legalizarea canabisului în scop terapeutic.

Rezultatele preliminare ale referendumului relevă că 64,88% dintre cei prezenţi la urne s-au exprimat în favoarea legalizării canabisului în scop medicinal, numărul celor care s-au declarat împotrivă fiind de 29,53%. „Potrivit estimărilor preliminare, cel puţin două milioane de ucraineni au nevoie exact de canabis. Evident, suntem preocupaţi de buna calitate a vieţii lor„, spunea preşedintele Volodimir Zelenski într-un apel către populaţie făcut săptămâna trecută, la prezentarea întrebărilor pentru referendum. „Pe teritoriul ţării noastre, acesta (n.r. – canabisul) este total ilegal, dar lumea se schimbă şi trebuie să tragem concluziile de rigoare şi să aduce schimbări contractului nostru social„, mai adăuga preşedintele Ucrainei.

 


loading...
Partenerii noștri