Când va începe al treilea val al pandemiei în România? Semnalul de alarmă, tras de dr. Marius Geantă: „Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina”

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, susţine că România ar putea avea o "primăvară complicată" din cauza infecţiilor de COVID-19 provocate de tulpina dominantă în Marea Britanie.

25 ian. 2021, 11:38
Când va începe al treilea val al pandemiei în România? Semnalul de alarmă, tras de dr. Marius Geantă: „Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina”
Avertismentul OMS: Al doilea an al pandemiei va fi mai dur

Medicul Marius Geantă a făcut precizări despre când va începe al treilea val al pandemiei în România, în condiţiile în care noile tulpini de COVID-19 s-au extins în mai multe ţări din Uniunea Europeană.

„Valul 3 – întrebarea nu este dacă, ci când va începe şi în România.

Tulpina B.1.1.7 este deja dominantă în Marea Britanie, Israel şi Irlanda şi se corelează cu explozia numărului de cazuri diagnosticate în ultima lună – efectele lockdown-ului încep să se vadă, de câteva zile trendul pare ca se inversează.

Portugalia este acum ţara cu cea mai mare creştere zilnică a numărului de cazuri de Covid-19, tot ca urmare a răspândirii B.1.1.7 (Portugalia nu secvenţiază în masă, dar utilizează o metodă indirectă, bazată pe analiza tuturor datelor din testele PCR, la nivel naţional).

Danemarca, în schimb, realizează secvențierea genomică pentru toate cazurile pozitive de Covid-19 şi reuşeşte să ţină lucrurile sub control, până acum”, a scris dr. Marius Geantă, pe pagina sa de Facebook.

Când va începe al treilea val al pandemiei în România. „Vor fi mai multe decese. Impactul asupra sistemului de sănătate va creşte exponenţial”

„Toate aceste date ne arată că este o chestiune de timp până când noua tulpina, B1.1.7, va deveni majoritară în toate Statele Membre UE, pe fondul liberei circulaţii a persoanelor şi a intervenţiilor neuniforme şi necoordonate de sănătate publică luate de fiecare ţară.

Transmițându-se cu 30-50% mai repede, tulpina B.1.1.7 va infecta din ce în ce mai multe persoane – proporţional, un număr mai mare de bolnavi vor avea nevoie de spitalizare, de internare la ATI şi, din păcate, vor fi mai multe decese.

Impactul B1.1.7 asupra sistemului de sănătate va creşte exponenţial – este o situaţie mai complicată decât dacă tulpina ar determina forme mai grave de boală. Date din Marea Britanie, încă limitate, arată că B.1.1.7 ar putea determina şi creşterea directă a mortalităţii, aspect care ar complica suplimentar situaţia.

Momentul în care tulpina B.1.1.7 putea fi stopată a fost depăşit şi ne aflăm în situaţia de transmitere comunitară, în care trebuie luate în calcul măsuri eficiente şi precise de limitare a impactului valului 3 al pandemiei.

Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina acum”, a mai precizat dr. Geantă.

Citeşte şi: Autoritățile din Capitală riscau să fie date în judecată dacă nu relaxau măsurile. Traian Berbeceanu: ”Nu am avut opțiunea de a nu pune în aplicare prevederile”