Legătura dintre consumul de carne şi scleroza multiplă. Cum poate fi prevenită boala care afectează milioane de oameni

În încercarea de a descoperi un tratament pentru scleroza multiplă, oamenii de ştiinţă încearcă să afle dacă există vreo legătură între boală şi consumul de carne.

31 ian. 2022, 11:15
Legătura dintre consumul de carne şi scleroza multiplă. Cum poate fi prevenită boala care afectează milioane de oameni

Legătura dintre consumul de carne şi scleroza multiplă. Cercetătorii se străduiesc să afle dacă o legătură între consumul de carne şi boală.

Legătura dintre consumul de carne şi scleroza multiplă

Deşi dacă nu poate fi socotită o cauză a bolii, o dietă bogată în proteine animale este asociată cu o reglare slabă a microbiotei intestinale şi a sistemului imunitar la persoanele cu scleroză multiplă. Acest pas ar putea ajuta la înţelegerea modului în care pot fi îmbunătăţite  tratamentele.

Oamenii de ştiinţă cercetează bacteriile şi dietele celor care se îmbolnăvesc de scleroză multiplă, pentru a vedea dacă există o legătură între boală şi consumul de carne.

Există un fel de semnătură în microbiomul şi în alimentaţia persoanelor cu scleroză multiplă: microorganismele lor sunt diferite şi, în general, acest lucru este asociat cu un consum mai mare de carne la pacienţi, potrivit Mediafax. 

Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica, care afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul, maduva spinarii si nervii optici. Scleroza multipla poate provoca dificultati in forta si controlul muscular, tulburari de vedere, de echilibru, ale sensibilitatii si tulburari ale functiilor mentale.

Citeşte şi Christina Applegate, diagnosticată cu scleroză multiplă: „A fost o călătorie ciudată”

Ce simptome au persoanele care suferă de scleroză multiplă

Simptomele din scleroza multipla variaza de la o persoana la alta, in functie de ce parte a creierului sau a maduvei spinarii (sistemul nervos central) este afectata. Pierderea de mielina sau cicatricile provocate de scleroza multipla pot afecta orice regiune a sistemului nervos central.
Simptomele pot aparea si disparea sau pot deveni mai mult sau mai putin severe de la o zi la alta sau, mai rar, de la o ora la alta. Simptomele pot deveni mai severe odata cu cresterea (sau mai putin frecvent, cu scaderea) temperaturii corpului sau dupa o infectie virala.

Unele simptome ale sclerozei multiple, cum ar fi tremorul spastic, durerea si dificultatea de a gandi clar, sunt similare celor aparute in alte afectiuni si nu inseamna neaparat ca este vorba de scleroza multipla.

Simptomele timpurii (de debut)

Cele mai frecvente simptome timpurii ale sclerozei multiple sunt:

– simptome musculare sau motorii, precum slabiciunea, tararea piciorului, rigiditate, tendinta de a scapa lucrurile din mana, senzatia de ingreunare, neindemanare sau stangacie sau lipsa coordonarii miscarilor (ataxie)
– simptome vizuale, precum vederea incetosata, intunecata, cu pete sau neclara, durere la nivelul globilor oculari (mai ales la miscarea lor), orbire sau vedere dubla
– nevrita optica, care consta in pierderea brusca a vederii si dureri oculare; este o manifestare destul de comuna la debutul bolii, aparand in pana la 23% din persoanele cu scleroza multipla
– simptome senzoriale, precum furnicaturi, senzatia de intepaturi de ac, amorteli, o strangere ca in banda in jurul corpului sau a picioarelor sau senzatii electrice care se deplaseaza de-a lungul spatelui si in jos, in picioare.
Simptomele de debut mai putin frecvente pot fi:
– simptome de echilibru, precum senzatia de cap usor sau ameteala si senzatia ca totul se invarte in jur (vertij)
– simptome vezicale, ca de exemplu incapacitatea de a tine urina (incontinenta urinara) sau de a goli complet vezica urinara sau pierderea senzatiei de mictiune (o incapacitate de a simti ca vezica urinara se umple, pana cand apare o nevoie brusca, urgenta de a urina).

Citeşte şi Virusul care provoacă „Boala Sărutului”, responsabil pentru declanşarea sclerozei multiple. STUDIU

Simptomele cand boala avanseaza

Pe masura ca scleroza multipla avanseaza, simptomele pot deveni mai severe si pot include:

– accentuarea dificultatilor musculare, precum slabiciunea, tararea piciorului, neindemanarea, stangacia sau lipsa coordonarii
– miscari rigide, mecanice (spasticitate) sau tremor care nu poate fi controlat, care pot face mersul dificil; poate fi necesar un scaun cu rotile uneori sau tot timpul
– durere sau alte simptome senzoriale
– incontinenta urinara sau mai rar, o incapacitate de a urina (retentie urinara)
– constipatie si alte tulburari intestinale
– la barbati, disfunctie erectila (impotenta)
– la femei, disfunctie sexuala
– probleme cognitive si emotionale, frecvente la persoanele care au scleroza multipla de mai mult timp:
– probleme cognitive, precum pierderi de memorie, dificultati de concentrare, scaderea atentiei sau dificultate in gasirea cuvintelor adecvate
– simptome emotionale, precum depresia, anxietatea si mania; un simptom rar este veselia excesiva, care pare inadecvata.