Legătura dintre STS şi firma familiei USR-istului Năsui! Ageximco, zeci de contracte prin încredinţare directă! De ce vrea STS Motorola

RomaniaTV.net a aflat din mai multe surse din piața companiilor de tehnologie că de-a lungul anilor Serviciul de Telecomunicații Speciale, prin licitațiile publice pe care le-a realizat, ar fi favorizat direct sau indirect anumiți importatori sau producători de echipamente. În urmă cu mai mulți ani, opinia publică a aflat despre cel putin două situații "flagrante" în care caietele de sarcini pe care STS le realiza pentru licitații erau făcute "cu dedicație", special pentru producătorul Motorola.

RomaniaTV.net
24 iun. 2020, 17:24

Una dintre firmele „preferate” de Serviciul de Telecomunicatii Speciale se pare ca este compania Ageximco, detinută de familia deputatului USR Claudiu Năsui. Unchiul, mătușa și vărul USR-istului sunt cu toți actionari sau directori în companie. În ultimii ani, Ageximco a câstigat prin achiziție directă peste 80 de contracte în perioada 2010 – 2020, ce au totalizat servicii și echipamente de aproximativ 376.000 de euro.

Ca dovadă a relației strânse pe care STS o are cu Ageximco, ultima comandă a fost facută chiar în data de 31 martie 2020, în plină pandemie de coronavirus și în stare de urgență.

Scurta istorie a companiei Ageximco, o afacere de familie

Familia deputatului Claudiu Nasui conduce firma care în ultimii ani a câștigat peste 600 de licitații cu diverse companii și autorități ale statului. Din datele publicate în SICAP, platforma publică de achiziții publice, se poate spune fără exagerare că firma Ageximco este abonată la contracte cu statul. Apele Române, Romgaz, Complexul Energetic Turceni și Metrorex sunt doar o mică parte dintre instituțiile care au lucrat între 2011 și 2020 cu firma familiei parlamentarului Năsui.

Până foarte recent, chiar și deputatul USR Claudiu Năsui era implicat în business-ul familie. Conform declarației de avere, parlamentarul este acționar în Muntenia Global Invest, o companie de brokeraj care a fost vizată de o investigație a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) legată de spălare de bani.

Năsui deţine 9 la sută din acţiunile firmei Muntenia Global Invest care are sediul în aceeaşi clădire cu Ageximco, în zona Parcului Carol din Bucureşti.

Potrivit Antena3, SSIF Muntenia Global Invest SA este controlată aproape integral de familia Năsui, iar structura acţionariatului e următoarea:

  • Năsui Simion Ștefan 28%;
  • Năsui Gavril Radu 24%;
  • Năsui Claudiu Iulius Gavril (deputat USR) 9%;
  • Năsui Georgiana 7%;
  • Ageximco SRL (firmă controlată tot de familia Năsui) 21%;
  • Fintrusco SA 7%;
  • Alți actionari cu dețineri sub 5%.

Compania Ageximco este deținută de Simion și Georgiana Năsui, adică unchiul și mătușa parlamentarului USR Claudiu Năsui.

Simion Năsui, patronul Ageximco, alături de fratele său, Dorel Năsui (tatăl deputatul USR Claudiu Năsui)

Firma se află pe piață de 29 de ani și este specializată în activități de telecomunicații prin retele făra cablu, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor. Directorul general al companiei Ageximco este Radu Năsui, vărul primar al deputatului Claudiu Năsui.

Ageximco a câștigat zeci de contracte cu STS

Serviciul de Telecomunicații Speciale a făcut achiziții prin „cumpărare directă” în baza a numai puțin de 82 de contacte încheiate cu firma Ageximco, controlată de vărul deputatului USR Claudiu Năsui, în începând din februarie 2015 și până în 31 martie 2020.

Potrivit datelor publicate în SICAP, cel mai mare contract, în valoare de 26.185 de euro, a fost încheiat pe 23 martie 2020, la doar șase zile de la decretarea stării de urgență de către președintele Klaus Iohannis, pe fondul pandemiei de coronavirus.

În schimb, au existat și trei contracte câștigate de Ageximco, în august 2010, prin participare la licitație deschisă, organizată de STS. În total, valoarea celor trei contracte este de aproximativ 72.950 de euro pentru servicii de voce și date, de diagnosticare a rețelei, precum și servicii de date și acces WAP.

Reacția lui Claudiu Năsui: „E normal ca pe unele linii de business să ai contracte cu statul”

Contactat de reporterii Româniatv.net, deputatul USR Claudiu Năsui (foto)a declarat că toate contractele obținute de Ageximco, firma controlată de vărul său, sunt „transparente”.

„Nimeni nu zice ca statul nu poate să-și externalizeze serviciile. Problema intervine doar în momentul în care aceste achiziții se fac ilegal sau se fac la niște prețuri care nu corespund în mod vădit cu realitatea.

Telecomunicații profesionale sunt foarte multe instituții ale statului care achiziționează așa ceva. Nu e un serviciu la persoană, e un serviciu pentru instituții în general. Nu știu să existe absolut nicio suspiciune legate de vreunul dintre contractele acestea”, a declarat parlamentarul USR pentru RomaniaTV.net.

Deputatul USR Claudiu Năsui spune că nu are legătură cu firma unchiului său

„Unchiul meu suflă și în iaurt”

Claudiu Năsui a explicat că Ageximco este firma unchiului său și că nu cunoaște detalii despre natura contractelor câștigate cu STS.

„Să externalizezi servicii de la stat nu este un lucru greșit. Statul român ar trebui să externalizeze mai mult. E normal ca pe unele linii de business să ai contracte cu statul pentru că sunt produse care sunt cumpărate de instituții.
Problema ar interveni numai dacă există vreo suspiciune legată de cum a fost atribuit acel contract, dacă e ceva legal sau dacă e vreun preț umflat.

Din câte știu eu, unchiul meu suflă și în iaurt”, a afirmat Claudiu Năsui.

Explicaţia lui Radu Nasui (director general al companiei): „Nu sunt zeci de contracte, iar sumele nu sunt atât de importante”

Întrebat despre suspiciunile legate de o posibilă legătură privilegiată cu STS și Ageximco, Radu Năsui, managerul general al Ageximco, a declarat pentru România TV că relația cu Serviciul de Telecomunicații Speciale este una „strict profesională”, iar „chestia cu preferatul este o chestiune subiectivă”.

„Nu sunt zeci de contracte, iar sumele nu sunt atât de importante”, a declarat Radu Năsui pentru România TV.

Deși controlează o firmă specializată în telecomunicații, vărul lui Claudiu Năsui a explicat că nu este specialist în acest domeniu deoarece este absolvent de Drept.

„Am o societate comercială care trăiește din astfel de proiecte, nu neapărat astfel de proiecte publice, cu autorități. La mine, cifra de afaceri pe care o am partea de autorități publice este mult mai mică. Banii vin din zona privată”, a menționat Radu Năsui (foto) pentru Romania TV.

România TV a cerut Serviciului de Telecomunicații Speciale un punct de vedere legat de contractele atribuite firmei Ageximco. Maiorul Cătălin Chircă, purtătorul de cuvânt al STS, a recomandat trimiterea unei solicitări pentru furnizarea de informații publice, însă nu a oferit un răspuns până la momentul publicării acestui material.

Contestaţii în cazul contractului STS – Motorola 

Un alt caz mai puţin celebru a avut loc în 2008. Cu două saptamani înainte de licitatia organizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru Terminale Tetra (radiotelefoane mobile si fixe), un participant a contestat caietul de sarcini deoarece era realizat exact pe criteriile de performanță ale aparatelor Motorola. 

Nu este prima oară cand STS a fost acuzat că favorizeaza firma Motorola. Un alt dealer, societatea CSR, în care a fost actionar și ziaristul Bogdan Chireac, a încheiat în trecut mai multe contracte cu serviciul de telecomunicații speciale.

Colonelul Adrian Fulea, purtătorul de cuvant al STS, şi patronul firmei Ageximco – dealer Motorola – au negat că ar fi vorba de o licitaţie cu dedicaţie.

„Vă garantez că nici nu se pune problema unui astfel de aranjament. Vă vom comunica metoda întocmirii caietului de licitaţie pentru evitarea suspiciunilor care ar putea plana”, a precizat colonelul Fulea.

„Nici pomeneală. Pe moment nu pot să vă spun mai mult decât ca nu ne-am înscris încă la licitaţie, chiar dacă ne gandim la această posibilitate, şi că nu am impresia ca am fi favorizaţi”, spunea la acea vreme patronul Ageximco.

Claudiu Năsui este fiul lui Dorel Năsui şi nepotul de frate al lui Simion Năsui, ambii implicaţi în Afacerea Motorola, alături de Victor Atanasie Stănculescu. „Fratele său, Dorel Năsui, este cel care aduce în România afacerea Motorola. Ce ascunde biografia lui Dorel? Devine membru al Partidului Comunist în 1978, la vârsta de 22 de ani, în anul doi de facultate. Lucrează ca inginer la IEMI Bucureşti, unde îl cunoaşte pe Afedulis Ion. În anul 1986 părăseşte lagărul comunist din România (fuge din ţară), stabilindu-se în SUA, unde devine salariat al firmei Motorola Inc. Chicago şi, ulterior, vicepreşedinte al firmei de intermediari American International Radio Inc. Chicago”, conform asapteadimensiune.

Legătura dintre Claudiu Năsui și afacerea Motorola. Peste 6 milioane de dolari şi niciun vinovat

Firma familiei Năsui a fost implicată în celebra „afacere Motorola”, prin care statul roman a fost prejudiciat cu sașe milioane de dolari, scria în 2008 cotidianul România Liberă

În scandal a fost acuzat și generalul Victor Atanasie Stanculescu, fost ministru al Apărarii Naționale în perioada semnării contractului. Nimeni nu a fost condamnat în dosarul respectiv. La acea vreme, caietul de sarcini al licitației organizată de STS a fost contestat deoarece punctajul maxim a fost acordat stațiilor care au caracteristicile specifice pentru marca Motorola.

În 1990, Ministerul Apărării a achiziţionat 1.000 de staţii Motorola şi a plătit 6.172.509 dolari, preţ extrem de mare, având în vedere că valoarea contractului nu avea cum să depăsească 600.000 de dolari, conform România Liberă. Ministerul condus atunci de generalul (r) Victor Stănculescu s-a lăudat că a făcut o economie de 38 de milioane de lei la această afacere. Presa a scris ulterior despre modul în care s-a ajuns la o sumă exorbitantă, iar cei implicaţi au fost daţi pe mână justiţiei.

Printre ei a fost şi Ştefan Năsui, tatăl actualului patron al firmei Ageximco. Nu a fost condamnat nimeni pentru că faptele s-au prescris între timp. Fiecare personaj implicat a încercat să explice că Ministerul nu avea cum să folosească valuta şi atunci a apelat la o firmă din Tulcea, care vindea peşte şi trimitea dolari instituţiei. Nu a explicat nimeni însă de ce s-a ajuns la un schimb valutar în care un dolar era cumparat de MApN cu 112 lei, când pe piaţă preţul era de 34,46.